Det evner liten tvil om at det lokalproduserte ølet fra Graff Brygghus faller i smak hos Tromsøværingene. Til vanlig holder mikrobryggeriet åpent hver fredag, men i forrige uke holdt det åpent i to dager i forkant av julehelgen. Noe som førte til lange køer og et rimelig godt utsalg.

– Det var kjempebra med folk de to dagene og topp stemning. Helt fri for øl ble vi ikke, det skal nok litt til, men det ble gjort et godt innhogg i lageret for å si det sånn, forteller ølbrygger Marius Graff.

– Kjempeartig

I løpet av de to dagene ble det nemlig solgt flere hundre småflasker og Growler, en toliters flaske man kan kjøpe, og deretter fylle på etter eget ønske.

– Vi solgte vel rundt tusen liter øl de dagene, så det er vi veldig fornøyde med og synes er kjempeartig. Vi er også veldig glad for at folk kjøpte til julemiddagen og til de andre festlighetene i julen. Growler er jo fint for å dele når man samles i julen, sier bryggerisjef Martin Amundsen.

Bryggeriet vil også holde åpent før nyttårsaften.

– Vi vil være åpen 30. desember slik at folk kan få seg øl til nyttårsaften også, forteller Graff.

Slitt med å få tak i flasker

Growler er bryggeriets mest populære produkt, og Graff forteller at man ofte sliter med å få tak i nok flasker.

– Det er uten tvil det som er hovedattraksjon når vi har utsalg i bryggeriet og Growler er veldig etterspurt. Vi har slitt med å få tak i nok flasker og ble faktisk fri for flaskene fredagen før utsalget 22. og 23. desember. Heldigvis fikk vi påfyll av disse på lille julaften, sier Graff.

– Artig format

Graff forteller at suksessen trolig skyldes at folk synes det er kult å kunne komme direkte til bryggeriet for å kjøpe lokalprodusert øl.

– Jeg tror folk synes det er kult å kunne kjøpe øl direkte fra kilden. Det finnes ikke så mange andre steder man kan gjøre dette og når vi startet opp var dette et tilbud vi mente manglet i Tromsø, sier han.

Ifølge Amundsen kan formatet også ta litt av æren.

– Tromsø er jo en by med rike øltradisjoner og jeg tror folk synes det er et litt artig format med Growler. Det har blitt mye større enn vi hadde tenkt og folk har virkelig omfavnet dette, sier han.

Stabil flaskeproduksjon

I dag er ølet kun å få tak i på bryggeriet og et fåtall andre steder. Fremover vil de jobbe med å få en stabil flaskeproduksjon til butikk.

– Vi har alltid tenkt at vi skal selge direkte fra bryggeriet, men det er ikke det vi skal basere oss på da det tar mye tid vekk fra å produsere. I dag finnes ølet på Helmersen på Jekta og ølbutikken til Mack, Kjeller 5, sier Graff.

– Det er jo ikke ordentlig ute i butikk ennå og det er begrenset hvor man kan få tak i det. I 2016 skal vi jobbe med å få en stabil flaskeproduksjon og få opp antall og variasjon. Dette slik at vi kan levere stabilt til butikk, forteller Amundsen.