RØSTBAKKEN: – Vi er blitt syke, forteller en fortvilet Åse Lian. Den stygge hosten, skyldes mugg i tak og vegger. Nå håper hun at rettssaken i februar skal sette en stopper for det snart to år lange marerittet. 75-åringen mener det er på tide at hun og sønnen kommer videre i livet – i hver sin boenhet.

Les mer: Nå råtner huset opp

Fikk kreft

Det er ikke bare husproblemene og hosten som har plaget henne etter at byggeskandalen ble avdekket. Underveis fikk hun kreft. Og i høst sprakk blindtarmen – noe som nesten tok knekken på henne.

– På legevakten var det ingen hjelp å få. De sendte meg hjem med ett par Paracet i lommen. Først da fastlegen kom på banen, ble jeg tatt hånd om på UNN. De berget livet mitt, sier Lian.

Nedbrutt og lei

Huseieren er nedbrutt og lei. I tillegg kaoset med huset, føler hun at hennes del minner mer om et lager enn et hjem. Likevel har Åse Lian pyntet til jul. Der feiret hun, sønnen og barnebarnet jul.

– Vi gjorde det beste ut av det – til tross for at tankene mine hele tiden dreier seg om det vi har vært vitne til. Kreften og mageproblemene blir liksom småtteri mot det vi har vært igjennom. Det var noe kortvarig. Husproblemene har vart mye lenger og vil sikkert prege oss videre.

Les mer: Tromsø-firma mistet millionoppdrag

Rettssak

Åse Lian og Arild Karlsen har stevnet firmaet Optimale Consult AS og eier Johannes W. Fagerli for rundt 700.000 kroner. Det er penger de har betalt for de arbeidene som så langt er utført.

– Da vårt krav ble kjent, svarte Fagerli med å kreve 1,8 millioner kroner. Nå blir det opp til tingretten å avgjøre hvem som skal ha hva, sier Arild Karlsen.

Jaktet hus

Før han og moren ble enige om å bygge ut barndomshjemmet i Røstbakken, jaktet Karlsen på en leilighet eller hus i lengre tid.

– Til slutt var det mor som foreslo å lage en generasjonsbolig.

I dag sitter begge i klemmen. 48-åringen bor på gutterommet. De ukene datteren er hos ham, ligger han på en madrass i stuen – blant esker, møbler og andre ting det ikke var plass til på lageret han leier.

Kan ikke beskrives

– Det vi har opplevd i denne prosessen, har andre store problem med å fatte. Til tider tror jeg selv at alt er en vond drøm. Men virkeligheten kommer vi ikke unna, sier Arild Karlsen.

Sist det var mildvær med vestavind og regn, kom det vann inn i bygget på 18 steder. Slik har det vært siden byggestoppen for ett år siden.

Følg iTromsø på Facebook for flere nyheter!

Må strippes

Ifølge mor og sønn må bygget – på grunn av lekkasjene og soppdannelsen – strippes og bygges opp på nytt:

– Ytterkledning, vindu, tak og all isolasjon må bort og erstattes. Det blir en omfattende, men helt nødvendig jobb. Er jeg heldig, skjer det før jeg dør. Nå har det vært like før ved to anledninger. Det er slett ikke sikkert det går bra neste gang, slutter Åse Lian.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med Johannes W. Fagerli. Han har ikke respondert på våre henvendelser.