Fra 2017 skal de riksdekkende FM-nettene slukkes. Dermed vil all radio i Norge bli digital. Statens vegvesen har ansvaret for å installere DAB-mottak i landets tunneler, men foreløpig har ingen av tunnelene i Tromsø DAB-dekning.

Nødnettet

Trond Albrigtsen, leder for elektroseksjonen hos region nord i Statens vegvesen, kan opplyse om at systemene vil bli oppgradert i løpet av 2016, slik at alle tunnelene som har FM-radio i dag får inn DAB.

– FM-nettet stenges ikke i Troms og Finnmark før i desember 2017, men hele tunnelsystemet i Tromsø by, samt Ryatunnelen og tunnelene nordover på E6, vil bli oppgradert i løpet av det neste året.

Han forteller at nå som det nye nødnettet er på plass, kan man også få satt inn nye forsterkere slik at man får inn DAB.

– Vi har ventet på at det nye nødnettet skal komme for fullt. Nå kan vi kutte ut det gamle radiosystemet. Når vi tar ut det gamle får vi plass til det nye systemet i skapet siden det er begrensninger på den fysiske plassen der. Man må hive ut noe for å få plass til noe nytt, sier Albrigtsen.

Sikkerhetstiltak

Han viser til at alle nye tunneler over 500 meter får DAB-dekning fremover, mens de som har FM fra før vil få det i løpet av 2016.

– Radio i tunnelene har faktisk ikke noe med servicetilbudet å gjøre, men er et sikkerhetstiltak slik at man skal kunne snakke på radio inn til de som sitter i tunnelen, legger Albrigtsen til.

– Når alt er på plass vil man kunne få inn radio på alle kanalene. Anbudene på dem som skal levere utstyret sendes ut over nyåret, sier han.