Etter at det ble innført forbud mot pinneraketter ble antall alvorlige øyenskader på nyttårsaften halvert. De siste fem årene har antall skader stabilisert seg på 16 over hele landet.

– Vi har sett litt effekt av forbudet, men det er fortsatt for mange til å slå oss til ro. I tillegg til de alvorlige skadene er det mange småskader som blir behandlet på legevakten. Som for eksempel forbrenning på øyenlokk, sier overlege Nils Bull.

Les også: Ungdommer finner fram til hjemmefester på Facebook

Måtte fjerne øynene

Bull forteller at nyttårsskadene på øynene i stor grad snur opp/ned på de skaddes liv.

– Av de 16 i fjor, var det to som fikk så store skader at øynene ble operert ut i løpet av det første døgnet. Mange andre får redusert syn og må gå til behandling i årevis på grunn av skadene. Det er snakk om utallige legebesøk og operasjoner, sier han.

Overlegen synes skadene er helt unødvendige.

– Hadde skadene vært en del av det nødvendige levde liv så hadde det vært lettere å akseptere at det skjer, men alle disse 16 kan forebygges.

Ikke snakk om uhell

Selv mener han det i stor grad er snakk om uforstand.

– Hvis pyroteknikere som er kvalifiserte står for oppskytningen så er det null skader. Når det er privatpersoner som håndterer fyrverkeri uten å vite hva de holder på med, så går det galt. Vi har ikke endret på faktorene som gjør at det blir skader, og det synes jeg er forferdelig trist, sier Bull.

Les også: Dette partytrikset gjør deg til kongen av nyttårsfesten

Ingen beskyttelse

Av de 16 skadde i fjor var det ingen som brukte beskyttelsesbriller.

– I begynnelsen så folk rart på meg da jeg snakket om beskyttelsesbriller. Men fortsatt er det dessverre sånn at de som trenger det mest bruker det minst, forteller Bull.

Han peker da spesielt ut «tøffe, unge menn» som fyrer opp fyrverkeriet og står nærmest når det går av.

– Ha briller på deg selv og de som står og ser på. Dette gjelder uansett om du står langt unna. Kommer fyrverkeriet ut av kurs kommer det mot deg i en forferdelig fart, sier han.

Les også: Tjener tusenvis ulovlig i helgene på pirattaxi

Egoistisk å tenne opp beruset

Bull retter også et kritisk blikk mot dem som drikker alkohol før de starter oppskytningen.

– Man trenger ikke være veldig intelligent for å skjønne at man ikke skal håndtere eksplosiver i beruset tilstand. Det er også egoistisk. Det er ikke bare dine egne øyne du utsetter for skade, det er også naboene, vennene og familien din. Det er en veldig dårlig kombinasjon, og skal man absolutt ha fyrverkeri privat så burde en person på festen holde seg edru, sier han.

Helst skulle han sett at folk ikke hadde eksplosiver til privat bruk.

– Bare husk hvor viktig det er med beskyttelsesbriller til alle sammen, ikke vær rusa og bruk tennpinne så du slipper å stå bøyd over fyrverkeriet, sier han.

KRITISK: Seksjonsoverlege Nils Bull mener alle øyenskadene på nyttårsaften kunne vært forebygget.
KRUTTPARTIKLER: Bildet viser en batteriskadd mann på 18 år. Øyenvippene er svidde, og man ser også et stygt sår på hornhinnen med hevelse og kuttpartikler. Alle foto: Haukeland universitetssjukehus
BLØDNING: Denne pasienten har sår på slimhinnen, blødning inne i øyet og revnet regnbuehinne.