Gode tips til en dyrevennlig nyttårsfeiring

Klynker hunden når rakettene smeller eller prøver katta å stikke av? Her er tipsene for deg som skal feire det nye året sammen med din firbeinte venn.

RAKETTHUND: Det er ikke alle dyr som reagerer med frykt på nyttårsaften. Hundene Panther og Messi er mest opptatt av å hilse på hverandre. Foto: Ronald JohansenFoto: Ronald Johansen / iTromsø

PÅGANG: Daglig leder Marit Vader ved Evidensia Tromsø Veterinærsenter forteller om stor pågang i hele romjula. – Vi har skrevet ut mange resepter på beroligende medisin til både katter og hunder som er redde for nyttårssmell, sier hun. Foto: Ida Ramberg

nyheter

Det har vært stor pågang av bekymrede dyreeiere på Evidensia Tromsø Veterinærsenter i dagene før nyttårsaften. Det er nemlig mange dyr som reagerer svært sterkt på nyttårsrakettene, og blir både redd og opphisset.

– Dette er et årlig tilbakevendende problem. Vi har hatt stor pågang i hele romjula og vi har skrevet ut mange resepter på angstdempende medikamenter til dyr, sier daglig leder Marit Vader.

Angstdempende tiltak

I tillegg til reseptbelagte beroligende medisiner, feromon-preparater og ulike kosttilskudd med angstdempende effekt, er det en rekke tiltak dyreeiere selv kan gjøre for å sørge for at også dyret får en fin nyttårsfeiring.

– Det er mange som tilbringer nyttårsaften på hytta eller som tar med seg hunden i parkeringsanlegget i fjellet i sentrum. Har man ikke mulighet til å reise bort, så bør man la dyret oppholde seg i et rom hvor man ikke får inn så mye lys eller lyd, enten i kjelleren eller i gangen. Skru på radioen for å overdøve mest mulig lyd, og bli hos dyret. Ikke forlat hunden når det smeller, det kan gjøre vondt verre, sier Vader.

Kan få panikk

Veterinæren forklarer at det er spesielt viktig om man har en valp som ikke har opplevd nyttårsaften før, eller som tidligere har reagert negativt på rakettstøy. I verste fall kan dyret skade seg selv.

– Dyret kan få panikk og prøve å bryte seg ut. Om det er en stor hund kan den lett knuse vinduet for å komme seg ut, og skade seg selv. Dyr reagerer veldig individuelt på nyttårsaften, noen kan til og med sitte i vinduet å titte på rakettene. Man bør uansett ikke ta dyret med ut, for plutselig kan dyret reagere negativt og da har man ikke kontroll på situasjonen. Dyr som har hatt en traumatisk opplevelse bruker lang tid på å komme seg, sier hun.

Unngå tidlig rakettoppskyting

Leder Aase Jakobsen i Tromsø Hundeklubb, ber folk om å ta hensyn til både to- og firbeinte som er redde for rakettsmell.

– Man bør unngå å skyte opp raketter før midnatt, da de uventede smellene kan skape frykt hos både mennesker og dyr. Jeg vil også råde hundeeiere til å ha hunden i enten hundegård eller i bånd for å unngå at hunden stikker av plutselig, sier hun.

Øv på neste nyttårsaften

Om kjæledyret allerede har utviklet en angst for høy lyd og lys, så er det mulig å bli kvitt problemet om man begynner i god tid.

– Spill av fyrverkerilyd samtidig som man belønner, da skaper man gode assosiasjoner hos dyret. Man kan etter hvert også oppsøke steder hvor det smeller, som skytebanen for å venne dyret til høye lyder. Dette er trening som man må gjøre over lang tid, sier daglig leder Marit Vader ved Evidensia Tromsø Veterinærsenter.