First Lego League (FLL) er en årlig kunnskapskonkurranse for barn og unge i alderen 10 til 16 år, der hele 233.000 tusen kreative barn og ungdommer fordelt på 80 land deltok i 2015.

Laget «No Limits» fra Hamna vant den skandinaviske finalen i november, i konkurranse med nærmere 14 000 deltakere. Dermed er de kvalifisert til verdensfinalen som finner sted i St. Louis kommende april.

Forskningsprosjektet som har sørget for seieren, er en app de kaller «Skrotbekjemperen».

Budsjett på 300 000

FLL-deltakerne må selv dekke utgiftene til reise og opphold under verdensfinalen.

– Vi har et budsjett på tre hundre tusen. Ettersom det er to søskenpar blant laget på syv, trenger vi bare dekke utgiftene til fem foreldre, sier veileder og foresatt Astrid Wara.

De kunnskapsrike ungdommene er foreløpig langt unna å nå budsjettet, og har blant annet opprettet en Facebook-side for å få kronerullingen i gang.

– Vi har fått litt sponsing fra Remiks, og vi har søkt om midler fra kommunen, men foreløpig har vi kun fått inn ti prosent av budsjettet, sier barn og foreldre.

Hjelp fra statsministeren?

Ingar Wara har vært ekstra kreativ i så måte. Han har skrevet mail til statsminister Erna Solberg, i lagets søken etter sponsorhjelp.

– Det har jeg gjort en gang tidligere, og da fikk jeg svar i et vannmerket brev, forteller 11-åringen.

FLLs formål er å øke interessen for vitenskap og teknologi, og dermed legge til rette for entreprenørskap. Samarbeid er veldig viktig, ifølge lagets syv medlemmer.

– Det handler om teambuilding – å gjøre hverandre gode. De to eldste er nestorene, mens resten av gjengen ble en del av laget i fjor, forteller foreldrene.

Bruker fritiden til trening

«No Limits» bruker mye av fritiden til å trene innimellom konkurransene, uten noen tilrettelegging fra skolen. Ungdommene har i tillegg en rekke andre fritidsaktiviteter som skal presses inn i timeplanen.

– Fotball, ski, judo, turn, taekwondo, motocross og svømming, er noen av aktivitetene ungdommene nevner på spørsmål om hvilke andre organiserte aktiviteter de har.

– Men vi har blitt nødt til å «skippe» noen treninger, sier Morten Pettersen (11).

KREATIV: Ingard Wara med prototypen på en søppeldunk med innebygd sensor og høyttalere. Foto: Trond Tomassen