TROMSØ: Ungdommer har fått nye verktøy til å finne fester, sjåfører og alkohol. For eksempel har den lukkede Facebook-gruppen «Drikking i Tromsø» over 1.800 medlemmer som deler info om fester, kjøring og drikke.

– Vi gjør ikke noe konkret for å møte sidene som finnes på sosiale medier. Jeg ønsker at foreldre i større grad følger med på nettsider som ungdommene og ungene bruker, at de er mer med på det ungdommene er med på, sier Anita Hermandsen, leder og overbetjent i U18-gruppa i Tromsøpolitiet.

Les også: Tjener tusenvis ulovlig i helgene.

– Gjør avtaler

Nå står nyttårsaften for tur, og som vanlig vil det nok bli arrangert flere fester enn vanlig i byen. Hermandsen anbefaler foreldre å gjøre avtaler med barn under 18 år.

– Har du en ungdom som ikke feirer sammen med deg, er min oppfordring å gjøre en avtale om at de kan ringe når som helst og bli henta av mor eller far. Det er mye folk ute, det er mye alkohol og raketter. Det er mye som kan skje, og ungdommer må kunne ringe hjem uten at det ødelegger, sier hun.

Selv tenker hun at nyttårsaften ikke er den dagen man levner ungdommene hjemme alene.

– Det får fort konsekvenser du kommer til å angre på. Må du likevel dra fra byen er det greit å ha gode naboer og venner som kan stille opp, sier Hermandsen.

– Ikke vær naiv

Hermandsens kollega i politiet, politioverbetjent Hans Martin Moe, gir foreldrene det generelle rådet om å ikke være naive.

– De må være klar over at det nytes alkohol, og også i store mengder. De må passe på podene. Nyttårsaften er ikke spesiell bortsett fra at det nok er langt flere fester. Mitt råd må være å følge med, og å ikke drikke så mye selv sånn at de er klare om det skulle skje noe, sier Moe.

Ikke forsikret

I gruppen «Drikking i Tromsø» ser vi flere eksempler på at ting har blitt stjålet og ødelagt på hjemmefester. I dette tilfellet har informasjonsdirektør i forsikringsselskapet IF, Jon Berge, dårlige nyheter.

– Har du åpnet dørene er du vert. Ingen har gjort innbrudd eller tatt seg inn på ulovlig måte. Her er det sånn at om man har fest, så dekker forsikringsselskapet i utgangspunktet ikke dette, sier han.

Dette gjelder også om det er snakk om mindreårige som arrangerer festen.

– Når de er så store at de har fester så er det sånn, sier Berge.