På korktavla står navn som Cecilie Skog, Aleksander Gamme og Liv Arnesen; flere norske polfarere som 32-åringen, som til daglig jobber på legevakta i Tromsø, ser opp til. I oktober skal hun følge i fotsporene deres.

Den første svensken som gikk til Sydpolen var Ola Skinnarmo, og den første kvinnen som gikk alene dit, uten støtte og forsyninger, var Liv Arnesen. Begge la bak seg en 1.200 kilometer lang tur. Nå skal svenske Johanna ta en lengre og noe annerledes rute enn sine to forbilder har gjort.

– Noen har startet ekspedisjonene sine ute ved Berkner Island, men jeg velger å starte ute hos pingvinene. Turen er vel 1.400 kilometer lang og vil ta meg opp imot to måneder å fullføre. Jeg skal heller ikke bruke vinden som hjelpemiddel underveis. Det blir bare meg og skia mine, sier Davidsson til iTromsø.

Starter i Tromsø

Mye mental og fysisk trening skal til før Davidsson legger ut på den lange og krevende turen.

– Jeg skal trekke med meg mellom 100 til 110 kilo i pulken, og i tillegg kanskje ha en ryggsekk på meg som vil veie litt. Selv om jeg ikke skal dra på turen før i oktober, skal jeg trene meg opp til den ved å gå flere lange strekninger, og fra sommeren trekke dekk etter meg mens jeg går på tur, sier 32-åringen.

Tromsø, mener hun selv, er det perfekt stedet å lade opp til en slik ekspedisjon.

– Her møter man et stort miljø for ski- og turentusiaster, og slik får jeg høre om andres erfaringer og om deres turer, samtidig som jeg selv blir veldig inspirert. Her er naturen og alt jeg trenger rundt meg, så da får jeg både kombinert jobbing og det å gå på tur. Jeg har funnet ut at jeg trenger en fleksibel jobb for å få til begge deler i livet mitt. Denne kombinasjonen er derfor veldig viktig for meg, sier hun.

Forberedt

Dette er ikke første gang Davidsson drar ut på en krevende tur. I 2008 fikk hun både tid og rom til å la eventyreren vokse i seg da hun på 92 dager padlet 366 mil rundt svenske- og finskekysten. I 2014 kitet hun og søsteren Grønland på langs, og ble slik de første svenskene som utførte denne ekspedisjonen.

– På den turen var du ikke alene, men nå skal du jo klare deg helt på egen hånd. Hvilke utfordringer fører det med seg?

– Det kommer til å bli veldig kaldt siden temperaturene vil ligge på vel minus 30 grader, i tillegg til at det alltid blåser en kald vind fra polen. Jeg må også unngå å faller i sprekker i isen. Det kommer også til å bli svært fysisk tur når jeg skal bære så tungt. Jeg må også passe på å ikke skade kroppen min underveis, og spesielt unngå frostskader, sier Davidsson.

– Det blir jo nærmere to måneder helt alene, kanskje du kommer til å prate med deg selv underveis?

– Hehe, jeg har jo aldri vært alene på en så lang tur før, så det kommer jeg nok til å gjøre. Men da blir det i så fall filmkameraet jeg kommer til å prate mest med, også pingvinen da, som blir med som maskot.

Hjelpen nær

Hjelpen er imidletid nær dersom hun skulle få problemer. Både satellittelefon og nødsender er pakket og klart, og i prisen for flybilletten hennes fra Chile til basen på Sydpolen, er hun forsikret dersom det skulle skje noe.

Hun er avhengig av sponsorer for å kunne ta med seg det mest nødvendigste, da dette er en dyr tur. Så langt er svenske sponsorer med på laget. 32-åringen håper også å få noen Tromsø-sponsorer før avreise.

– Dette blir et eventyr jeg aldri vil glemme. Jeg elsker det simple livet og jeg trives godt på innlandsisen. Dette blir et naturlig steg i livet.

SKAL GJØRE HISTORISK EKSPEDISJON: 2016 blir et helt spesielt år for svenske Johanna Davidsson (32), som er bosatt i Tromsø. Da skal hun nemlig, som første kvinnelige svenske, gå alene på ski til Sydpolen. Hun har også valgt en noe spesiell rute. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen / iTromsø
LANG RUTE: Både Liv Arnesen og Ola Skinnarmo tilbakela seg 1200 kilometer da de gikk sine ferder til Sydpolen. Nå skal svensken legge bak seg 1400 kilometer, og starte turen ute ved pingvinene. Foto: Pressefoto/Johanna Davidsson
godt FORBEREDT: Sist gang Davidsson fikk en utmerkelse var da hun kitet Grønland på langsmed søsteren sin i 2014. De ble de første svenskene som gjorde dette. Foto: Pressefoto/Johanna Davidsson
Fra ekspedisjonen til Grønland i 2014. Foto: Pressefoto/Johanna Davidsson