Det nye kravet, som trer i kraft i dag, skal sikre at alle bilførere har kunnskap om sikkerhet og håndtering av nødssituasjoner i tunnel, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Les også: Mann råkjørte på motorsykkel i 236 km/t

Økt bevissthet

– Hensikten er å øke bevisstheten rundt det å kjøre i tunnel og de ekstra utfordringene det kan gi, sier seksjonssjef Dag Terje Langnes i Statens vegvesen.

Tunnelkjøring har også tidligere vært en del av teoriprøven i noen klasser, men nå skal altså alle som kjører opp i alle kjøretøyklasser ha kunnskap om temaet.

– Føreropplæringa inneholder allerede de fleste av disse momentene i dag, så det er kun snakk om mindre endringer for dem som tar førerprøven, sier Langnes.

Les også: Her parkerte vi mest feil i 2015

Kun der det er praktisk mulig

Noe av det de som skal ta førerkort vil testes på vil være kunnskap om sikkerhetsutstyr, nødutganger, sikkerhetssluser og skilting i tunneler og hvordan de skal reagere om det skjer en nødssituasjon i en tunnel.

Krav til kjøring i tunnel under oppkjøring blir kun et krav i de områdene der det er mulig å få det til.

Les også: Vi blir flinkere på veien

Endringer i EU

Kravet innføres som følge av EUs tredje førerkortdirektiv.

– Det er gjort store forbedringer når det gjelder tunnelsikkerhet i EU. For å få fullt utbytte av disse forbedringene er det nødvendig å sikre at sjåfører kjenner til og forstår prinsippene for sikker kjøring i tunnel, sier Langnes.