Festivalsjef Martha Otte i Tromsø Internasjonale Filmfestival holdt søndag kveld en litt over en time lang guidet tur gjennom årets program.

– I år gjør vi det litt annerledes når billettsalget starter. Vi åpner for kjøp i billettlukene først, og så legges billettene ut på internett litt senere. Slik håper vi at man får den ekte festivalfølelsen helt fra starten, innledet hun.

Kun én mulighet

Programpresentasjonen ble holdt på MS Finnmarken som lå til kai i sentrum, hvor de hundrevis som hadde møtt opp ble loset gjennom programmet. Et godt voksent publikum, og flesteparten gjengangere fra fjorårets arrangement, noterte flittig under presentasjonen.

– Det som er viktig, er å gå gjennom programmet og se hva man bare kan få med seg én gang. Ting som skjer bare én gang, som eksempelvis spesialvisningene, må du ikke gå glipp av, rådet Otte.

Blant annet pekte hun på «Viking on skis», som gir en sniktitt på storfilmen «Birkebeinerne».

– Her er det mange storslåtte scener.

Fokus på seminar

Festivalsjefen trakk også fram festivalens fokus på seminarer.

– Vi har brukt en hel del ressurser på seminarer, og vi er en filmfestival som vil gi noe mer.

Programpresentasjonen besøkte også temaer som åpningsfilmen og noen av gjestene til årets festival. Otte tok seg selv i å flere ganger anbefale absolutt alt som står på programmet.

– Dere har vel allerede merket at jeg anbefaler alle filmene, så hvis dere ville få hjelp til å klare å velge bort noe, så har dere kommet til feil sted, humret hun og ble møtt med latter fra salen.

Konkurranseprogrammet

Festivalsjefen viet også tid til konkurranseprogrammet, som hun omtaler som «selve flaggskipet» under festivalen. Alle de tolv filmene i konkurranseprogrammet har norsk premiere under TIFF.

– Konkurranseprogrammet er det sterkeste på årets program og det er et utrolig spennende og sammensatt program. Vi har lagt det opp slik at det er tre filmer hver kveld og det skal være mulig å få med seg hele programmet på kveldstid. Den korteste filmen her er «Heart of a Dog», en filmopplevelse med fantastisk musikk og bilder. Den ligger veldig høyt oppe på mi liste.

Rekordoppmøte

– Vi har fått beskjed om at det er over 320 personer her, så det er veldig bra. Det kan godt hende det er rekord, forteller Kari Westergård, produsent i TIFF.