42-åringen startet sitt forretningseventyr ved å kjøpe opp eiendommer, renovere og videreselge disse med god fortjeneste. Samtidig som pengene rullet inn, slo Stig Henriksen om seg med fine biler og andre verdigjenstander som hver for seg kostet både 6- og 7-sifrede beløp.

Gikk over ende

Etter hvert kom det fram at tromsømannen, som nå er bosatt i Stockholm, levde over evne og holdt hjulene i gang – også privat – ved hjelp av lånte midler.

Til slutt satte bankforbindelsen, Handelsbanken lokalt, foten ned og begjærte Henriksen personlig konkurs. I den påfølgende straffesaken – hvor en rekke tvilsomme transaksjoner kom fram – tapte eiendomsutvikleren. Han hadde da påført seg 2,3 millioner kroner i advokatutgifter. Etter en runde i tenkeboksen, valgte Henriksen å ikke anke saken til lagmannsretten.

Tiltalepunktene

De mest alvorlige tiltalepunktene går på forhold mellom Henriksen og Handelsbanken. I perioden 2007–11 hadde han en boligkreditt på 17,5 millioner kroner. Av disse midlene, ble nesten 2,4 millioner kroner brukt til andre formål enn avtalt.

Videre opplyste Henriksen uriktig til banken at et boligprosjekt i Prestenggata fikk ekstra kostnader. I kjølvannet fikk han utbetalt et millionbeløp – noe som medførte tap eller fare for tap for banken.

Solgte verdier

Tiltalen omfatter også forhold hvor Henriksen – etter å ha lånt millionbeløp – skulle bruke verdier i et nytt selskap til å redusere gjelden. Problemet var bare at det aktuelle utstyret allerede var solgt og pengene tilfalt Henriksen og hans virksomhet.

Også faren, Herlov Henriksen, ble – ifølge tiltalen – offer for sønnens pengebruk. Det skjedde da Stig Henriksen solgte hytten i Finland til faren – en prosess som ga 42-åringen nesten 4,7 millioner kroner i utbetalinger. Av denne summen ble nesten en tredjedel brukt til egne formål.

Egne selskap

Stig Henriksen står også tiltalt for å ha foretatt tvilsomme transaksjoner i egne selskap. Blant annet sørget han for at daværende Effektiv Prosjektutvikling AS dekket private advokatutgifter på nesten 374.000 kroner.

iTromsø har forsøkt å få kommentar fra Stig Henriksen uten å lykkes. Hans forsvarer, advokat Rudi Mikal Christiansen, sier at han ikke har konferert med klienten og derfor ikke ønsker å uttale seg.