Det er en stund siden Thon-gruppen kjøpte to etasjer i nabobygget. Disse arealene har til nå vært utleid – blant annet til NHO. Nå er rivingen i gang og til sommeren skal en kurs- og konferansedel, trimrom og frokostsal stå klar.

Lav kapasitet

Aid Schei Lillegård opplyser at fire møterom – det største med plass til 70 personer – skal være i bruk fra 1. juni. Det vil gi hotellene – Tromsø Hotel inkludert – nye muligheter i et tøft marked.

– Når det gjelder belegget på Polar Hotel, blir det vanskelig å sammenligne det med 2014. Det skyldes at vi var igjennom en totalrenovering og hadde redusert kapasitet i store deler av driftsåret. Til tider var reduksjonen på opp mot 70 prosent, sier Schei Lillegård.

Mistet avtale

Hotellsjef Maria Kristiansen på Scandic Grand Hotel forklarer sin nedgang i belegget med at hun i fjor mistet pasientavtalen med UNN:

– Da Pingvinhotellet åpnet, forsvant samtidig avtalen hvor universitetssykehuset daglig kjøpte 30 rom hos oss. Det utgjorde rundt 25 prosent av volumet. Likevel har vi hatt et godt år hvor stor aktivitet har tatt igjen mye av det tapte.

Full trykk

Kristiansen betegner desember som eventyrlig – blant annet i romjulen da mesteparten av rommene var i bruk.

– Turistene har stått for den største trafikken. Første kvartal i fjor var meget bra. Det samme opplevde vi i sommer. Det som trekker ned, er høsten og tapet av UNN-avtalen, sier hotellsjefen som i går fikk ny direktør på plass i Geir Blichfeldt.

Langtidsleie

Sylvi Bakkeby ved City Living Hotel er fornøyd – til tross for skjerper konkurranse i bransjen:

– Vi har inngått mange avtaler om langtidsleie av våre leiligheter. Bortsett fra januar og februar, var fjoråret over all forventning. Vi øker og da kan jeg ikke forlange mer, sier hotellsjefen.

Dramatisk ned

Nestor, Amalie-eier Tor Ragnar Fjeldstad, bemerker at hele hotellbransjen kun leide ut seks av ti rom i løpet av fjoråret.

– Det betyr at 880 rom står ledig hver eneste dag. Det er et klart tegn på overkapasitet.

– Likevel er tendensen på vei opp. Vintermånedene er gode, mens april/mai og juli/august er perioder hvor utfordringene er store. Her har næringen en jobb å gjøre, understreker Fjeldstad.

Ikke asylmottak

Daglig leder ved Sydspissen Hotell, Kristin Jensaas, mener at spekulasjonene om hotellet som asylmottak, har slått negativt ut.

– Da spørsmålet ble reist, fikk vi umiddelbare henvendelser fra gjester som avbestilte. Nå er saken avklart og det blir vanlig drift hos oss fremover.

– Det eneste nye, er at vi har utvidet avtalen med Forsvaret. Ellers er alt som før, sier Jensaas.

nysjefen: Geir Blichfeldt er på plass som ny direktør ved Grand Hotel. Hotellsjef Maria Kristiansen betegner 2015-belegget som greit til tross for tapet av UNN-avtalen. Foto: John Strandmo