PROSTNESET: Tirsdag ettermiddag samlet om lag 25 streikende havnearbeidere til årets første aksjon da Hurtigruta la til kai. Havnearbeiderne blokkerte lossing og lasting av gods, under bannere med slagord som ”Nei til streikebryteri – respekter faglige rettigheter”. Hovedmålet med tirsdagens aksjon var å teste om politiet ville hindre det som aksjonistene mener er en lovlig aksjon, og flere markeringer vil følge.

– Vi har all rett til å stå her. Etter den siste aksjonen ble mange av oss bøtelagt av politiet, men 14 av oss har nektet å betale bøtene da vi er uenige i grunnlaget. To ganger har politiet brakt oss inn, noe vi mener de ikke har grunnlag til å gjøre, da dette er en arbeidskonflikt, sier Geir Ingebrigtsen, leder for Tromsø havne- og transportarbeiderforening.

Langvarig sympatistreik

Havnearbeiderne gikk i streik i 2013 i sympati med de ansatte ved Risavika Terminal utenfor Stavanger for å støtte opp under kravet for tariffavtale. Siden da har selskapet NorLines benyttet egne ansatte for å gjøre jobben til de streikende havnearbeiderne på Prostneset, noe som aksjonistene mener er streikebryteri. Utallige aksjoner og blokader har blitt gjennomført rettet mot ansatte i NorLines, og politiet i Tromsø har ved flere anledninger grepet inn for å stoppe aksjonene. To ganger har politiet brakt inn aksjonistene og bøtelagt dem. Ingebrigtsen peker på dommen fra arbeidsretten i august i fjor.

– Dommen slår fast at vi blokkerer streikebryteri, og vi vil dermed fortsatt arrangere blokader.

Rettssak utsatt

De 14 bøtelagte aksjonistene som har nektet å etterkomme politiets forelegg, skulle opprinnelig møte i Nord-Troms tingrett torsdag. Mange av dem kommer fra andre steder i landet, og hadde tatt turen til Tromsø for rettssaken. Advokat Hjallis Bakke, som representerer aksjonistene, har imidlertid fått medhold av retten i utsettelse av saken på grunn av misforståelser i forhold til rettsdokumenter, og saken vil bli berammet på nytt ved et senere tidspunkt. Geir Ingebrigtsen har stor tro på at de vil vinne fram i retten.

– Det vil i så fall overraske meg stort om tingretten kommer til at vi har gjort noe ulovlig. Blokade er et fullt lovlig virkemiddel i en arbeidskonflikt, og politiet har dermed ingen myndighet til å bøtelegge oss. Vi har gjennomført fredelige aksjoner der vi kun fysisk blokkerer inngangen til lasterommet på skipet slik at truckene ikke får kjøre forbi. Vi har ikke grepet inn fysisk, sier Ingebrigtsen.

LO-støtte

Leder Ronny Johansen i LO Troms, sier de har støttet havnearbeiderne siden 2013 da sympatistreiken startet.

– Dette er den lengste arbeidskonflikten i landet som bunner i en sak som strider imot tariffavtalen. Havnearbeiderne i Tromsø har i tillegg en rekke andre konflikter som de står oppe i nå, der de er fratatt rettigheter og blitt utestengt av arbeidsplassen sin. Dette er en viktig sak, sier Johansen.

FREDELIG AKSJON: De streikende havnearbeiderne i Tromsø har hatt flere slike blokader de siste årene, der de fysisk blokkerer inngangen til lasterommet på skipet for å vise sin motstand til det de mener er streikebryteri. Foto: Tom Benjaminsen