Skihytta ligger på Rismålshaugen i Tromsø, hvor den for første gang ble åpnet i april 1914. Slik fikk byens turgåere et nytt mål for skiturene og det ble et hyggelig og populært samlingssted.

Ble stående ubrukt

Hele 83 år etter åpningen, i 1997, ble Skihytta kåret til byens offisielle kulturminne under en landsomfattende kulturminnestafett. Etter flere år hvor Skihytta ble stående ubrukt og uten vedlikehold, ble den gjenåpnet igjen i 2009.

Ifølge en artikkel hos iTromsø fra den tiden, var det da 15 år siden Torbjørn Grimstad sendte det første brevet til Tromsø Skiklubb og Erlend Rian i Destinasjon Tromsø for å få liv i Skihytta. Første befaring med arkitekten skjedde 11. september 2001.

Grimstad møtte på flere utfordringer på veien i jobben med å få restaurert Skihytta, men ga seg ikke før hytta var oppgradert og klar til å gjenåpne.

– Jeg hadde et ønske om at byens befolkning skulle få det samme tilbudet som i andre store byer. De har gjerne en hytte å gå til på skiturene. Jeg, som andre foreldre, har ofte stått og frosset på Charlottenlund, uten noe sted å gå inn, uttalte Grimstad den gang.

Og med det ble det igjen mulig for skiløpere og andre turfolk å igjen få bevertning på Skihytta – for første gang siden først på 70-tallet.

Kostet 25 øre

Det var i 1897 at Tromsø skiklubb ble stiftet, og formålet med klubben var å få medlemmene til å komme seg ut i naturen på ski. Det i en salig blanding av friluftsliv, selskapelighet og sport.

Det skal ha vært på 1911-tallet at det ble vanligere med lengre skiturer enn før, og samme år tok ingeniør Carl Lian i en avisartikkel til orde for en offentlig skihytte nord på øya.

Året etter holdt Tromsø skiklubb et karneval til inntekt for bygging av ei skihytte, og de kunne i 1913 melde at ei tomt på 40 mål ble kjøpt på Rismålshaugen og at tegninger var under utarbeidelse.

Hytte er tegnet av ingeniør Walderhaug og tømret av Peter Tessem og hans folk. Da den ble åpnet i 1914, kom medlemmer inn gratis – mens andre måtte betale 25 øre. Skihytta bød på varme i peisen, humør, kaffe og trekkspill. Skihytta, som er eid av Tromsø kommune, er i dag også et attraktivt selskapslokale og driftes av Scandic Ishavshotel.