Jan Blomseth er etter 24 år i lokalpolitikken en av dem med lengst erfaring i kommunestyret. I høst måtte han imidlertid finne seg i å bli detronisert fra det mangeårige vervet som Fremskrittspartiets gruppeleder, etter at tidligere varaordfører Anni Skogman fikk flertall i kommunestyregruppa.

Blomseth har meldt forfall til kommunestyremøtene både i oktober, november og desember. Første vararepresentant, Bjørn Gunnar Jørgensen, har møtt for ham i stedet.

Liten støtte

Blomseth begrunner fraværet med ferieavvikling og mye å gjøre på jobben, men når iTromsø spør om det ligger noe mer bak fraværet, bekrefter han det etter litt nøling i starten.

– I og for seg har det med den politiske retningen partiet har tatt lokalt.

– Hva tenker du da på konkret?

– Det er bare å vise til en del av kommunestyregruppas avstemming i forbindelse med budsjettet og badeland. Hensynet til økonomien er ikke noe som står i høysetet. Man møter ikke mye støtte for den politikken man har gått til valg på.

Ikke gjenkjennelig

– Føler du deg skjøvet ut i den politiske kulden?

– Selv om det er kaldt ute, så gjør jeg ikke det. I og for seg er jeg verken skuffet eller vonbroten, jeg bare konstaterer fakta, sier Blomseth.

– Kommer du fortsatt til å melde forfall til kommunestyremøtene?

– Det vil tida vise. Det er helt klart at når man skal representere partiet er det nå et annet Fremskrittsparti i byen enn det partiet har stått for i 20 år. Da sliter jeg. Jeg kjenner ikke igjen partiet jeg har vært med å bygge opp.

Har ikke tillit

– Burde du ikke tatt konsekvensen allerede på nominasjonsmøtet i april i fjor?

– Nominasjon er én ting, men det er ingen hemmelighet at det er uenighet i kommunestyregruppa. Jeg visste ikke at det skulle gå så galt som det gjorde, og jeg kunne ikke forutse det. Budsjettet for 2015 holdt ikke vann. Badelandet er et katastrofeprosjekt og det er budsjettert med penger kommunen ikke har. Jeg har påpekt at det vil medføre en betydelig, helt hinsides gjeldsøkning. Det var ikke budsjettert med 107 millioner kroner til drift av nye Otium, det er gjort i det nye budsjettet. For å få budsjettet til å gå opp legges Kroken og Tromsøysund sykehjem ned. Otium skulle egentlig komme i tillegg til de to. Når man møter motbør i egen gruppe og konstaterer at man ikke har tillit, da blir det vanskelig. Jeg kaster ikke bort arbeidstid for døve ører, da er hensikten borte, sier Jan Blomseth.

Føles fortvilende

Fremskrittsparti-veteranen mener det er byens befolkning som må betale prisen for politikernes uvettige omgang med penger.

– Sånn som byen har blitt styrt de fire siste årene og blir styrt nå, ser man at det økonomiske ansvaret skyves over på innbyggerne. Eiendomsskatten vil for eksempel måtte økes med to promille i 2016 og to promille i 2017. Kommunen vil få mindre i overføring fra staten, som vil sette kommunen i en uakseptabel situasjon. Å sitte og se på det er vanskelig. Det er vanskelig å delta i en koalisjon som ikke i det hele tatt har respekt for skattebetalernes penger. Det eneste vi kan gjøre er å laste nye kostnader over på innbyggerne, og da er mye av vitsen med politikken borte.

– Du er jo valgt av folket til å sitte i kommunestyret, er ikke det er tillitsverv du må ta på alvor?

– Den beste måten å ta det på alvor, er å være fraværende en stund. Akkurat nå føles det fortvilende å verken ha støtte i egne rekker eller fra dem som sitter i opposisjon og posisjon, om å ta inn over seg den økonomiske situasjonen kommunen er i, sier Jan Blomseth.

– Veldig leit

Anni Skogman har forståelse for Jan Blomseths reaksjon, men deler ikke hans oppfatning av partiet.

– Jeg synes det er veldig leit at han føler det sånn, men jeg vil protestere på at vi har endret politikk, sier Skogman.

Hun hadde gjerne sett at han kom inn igjen i den politiske varmen, men at hun overlater til ham å avgjøre når det skjer.

– Jeg er glad i Jan (Blomseth, red.anm.) og har stor respekt for kompetansen hans. Vi har jobbet godt i lag og jeg skulle ønske at han kom tilbake. Han må få bestemme selv. Han vet at jeg vil ha ham i gruppa, det står ikke på meg, men det må være opp til ham selv.

– Kan han fortsette med å melde forfall til kommunestyremøtene, uten å søke om permisjon?

– I teorien kan han fortsette med å melde forfall og det er noe som ikke kan forhindre det. Man skal ha gode grunner for å få permisjon, det skjer bare i helt spesielle tilfeller, man må omtrent være død eller flyttet fra kommunen, sier Anni Skogman.

SNUR RYGGEN TIL: Frp-veteran Jan Blomseth snur ryggen til partiets kommunestyregruppe og møter ikke på kommunestyremøtene. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
BEKLAGER: Gruppeleder Anni Skogman i Fremskrittspartiet beklager at Jan Blomseth er på kant med lokalpartiet. Foto: Christer Pedersen