Troms Kraft Nett meldte tidligere i dag om et rekordhøyt strømforbruk i regionen.

Tom Eirik Olsen, handelssjef i strømselskapet Ishavskraft, forklarer at strømprisene gjør et hopp når det blir så kaldt som nå.

– Når det blir stor etterspørsel, så går prisen opp. Slik er det med de fleste produkter. Fordi det er veldig kaldt i hele Nord-Norge, og egentlig Norge generelt, går det mye kraft til oppvarming og lignende, og da blir det høye priser.

Les også: Kulda fører til rekordhøyt strømforbruk

Nesten doblet pris

Etter en mild desember og et fjorår med lave kraftpriser, er det flere som i tillegg til kuldesjokk kan få et lite prissjokk.

– I går hoppet spotprisen opp til rundt 48 øre per kWh. I fjor var snittprisen på rundt 20 øre per kWh. Men det er helt normalt at vi får enkelte dager og uker på vinteren hvor prisene går opp. Det er veldig lett å glemme det, nå når prisene har vært så lave.

Les også: Slår alarm om kraftig forurenset luft i Tromsø (iTromsø Pluss)

Blir ikke langvarig

Olsen kan likevel trøste bekymrede strømkunder – de høye prisene vil trolig ikke vedvare.

– I dag igjen er spotprisen under 30 øre, så det er enkeltdager hvor alle faktorer som trekker opp prisene slår til. Før det store hoppet på onsdag lå prisen på en plass mellom 20 og 30 øre, noe det har gjort hele den tidlige delen av vinteren. Nå ser det ut som det skal være kaldt i hele januar, så det vil se nå er en måned med mer normale priser.

Les også: Jobber på spreng for å tine frosne rør

Jevnes ut til normalpris

Han understreker at det ikke er snakk om uvanlige høye strømpriser nå.

– Fordi det har vært ekstremt lave priser kan de se sånn ut, men det er altså ikke det. Vi vil kanskje få en januar med en spotpris på 25–30 øre per kWh i snitt, noe som er helt normalt. Det bør ikke komme som en overraskelse at det i et land som Norge av og til blir litt kaldt vær, og da skrur vi på panelovnene alle sammen. Men det er ingen grunn til å tro at det skal være så langvarig.

Det skal ikke være grunn til å engste seg for noen kraftkrise.

– Vi må ha månedsvis med tørt vær for at det blir noen kraftkrise og vi har både gasskraftverk og oljekraftverk som reserver for å kunne forsyne hele Norden. Vi som forbrukere kan ta det helt med ro med at kraftprisene i Norge vil være lave i all overskuelig fremtid, sier Olsen i Ishavskraft.

INGEN BEKYMRINGER: - Vi som forbrukere kan ta det helt med ro med at kraftprisene i Norge vil være lave i all overskuelig fremtid, sier Tom Eirik Olsen, handelssjef i strømselskapet Ishavskraft. Foto: Ishavskraft: