Luftkvaliteten i Tromsø har de siste dagene blitt så dårlig at byrådet ser seg nødt til å innføre strakstiltak for å få folk til å la bilen stå.

Derfor vil de i fredag dekke alle enkeltbilletter på bybussen.

Les mer: – La bilen stå!

La bilen stå

Byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg, håper at gratis buss vil friste bileiere til å la bilen stå i morgen.

Ramberg forteller at det er en kombinasjon av piggdekk, bar asfalt og lite miljøvennlige biler som har ført til den dårlige luftkvaliteten, og de voldsomme mengdene med svevestøv.

– Vi kan ikke pålegge folk å la bilen stå, slik de gjør i Bergen, derfor betaler vi heller for enkeltbillettene på bussen i Tromsø på fredag, sier byråden.

Les mer: Slår alarm om kraftig forurenset luft i Tromsø (iTromsø Pluss)

Ikke klart enda

Ramberg understreker at man er nødt til å betale for billetten på bussen i morgen, men om man tar vare på billettene kan man levere det inn hos kommunen som vil refundere billettene.

– Vi skulle helst sett at folk kunne gått gratis på bussen uten refundering, men det ble for mye å ordne på for kort varsel. Alt det praktiske er ikke klart enda, og selv om det blir mye byråkrati med å refundere billettene er vi villig til å ta den støyten om det får ned luftforurensningen, sier Ramberg.

Les mer: Jobber på spreng for å tine frosne rør

Kommunen har råd

Ramberg vil ikke gi noen anslag for hvor mye hun forventer tiltaket blir å koste, eller hvor mange hun tror vil levere inn billetter til kommunen for å få de refundert.

– Vi har råd til dette. Om mange skulle ta bussen og dette blir dyrt, så er det en gladsak, for det betyr at flere tar buss. Dette er innenfor våre økonomiske rammer, og med tanke på luftkvaliteten har vi ikke råd til å la være, avslutter hun.

GRATIS: Byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg (Ap), oppfordrer alle som kan til å la bilen stå de nærmeste dagene. Nå har hun fulgt opp utstpillet med å love ut gratis buss på fredag. Foto: Ronald Johansen / iTromsø