Sjefredaktør for Dagen og Magazinet, Vebjørn Selbekk, ga i går ut bok, og samme hvor uenig man måtte være i mye av det han står for, har han vært en bauta i kampen for ytringsfrihet.

Avisene til Selbekk har ikke vært stuereine i alle kretser, i og med at de i flere tiår har representert den mest reaksjonære delen av Kristen-Norge. De aller færreste visste imidlertid at de eksisterte, inntil de for 10 år siden gjorde en beslutning ingen annen norsk avis hadde turt å ta – at de skulle publisere Muhammed-tegninger. Det er prosessene som skjedde etter dette han omtaler i boken han slapp torsdag denne uka, «Fryktens Makt – Frihet eller taushet i terrorens tid»

Kanskje det var nettopp fordi Magazinet ikke var helt inne i varmen, at regjeringen på den tiden ikke ga den sin fulle støtte, slik de åpenbart burde. Ytringsfrihet er ikke noe man forhandler om, det skal være gitt i vårt samfunn. I stedet ble Selbekk stående med alt ansvaret for bråket som kom da han benyttet seg av den. For bråk ble det virkelig, med opptøyer, flaggbrenning og diplomatisk krise for både Norge og Danmark.

På mange arbeidsplasser gikk det høylytte diskusjoner om temaet, hvor forbausende mange i mediekretser i Norge mente at de ikke burde ha lov til å publisere slikt. Det var likevel påtakelig hvor mange som hadde endret synspunkt ni år senere, da det var et fransk humorblad som var blitt skyteskiven. I en omvendt moralsk panikk valgte da et tosifret antall norske aviser å trykke Muhammed-tegningene, som en slags akutt sympati med terrorofrene.

På mange vis er det lettere å forsvare ytringsfriheten til et humorblad enn til en avis som kjemper mot Partnerskapsloven, men det er som med graviditet, man kan ikke være bare «litt for ytringsfrihet».

Ved flere anledninger forut for Muhammed-publiseringen, hadde Selbekk uttrykt sin støtte til blasfemiparagrafen i Grunnloven, for å verne de kristne verdiene. Plutselig ble han selv anmeldt for blasfemi og for å ha «satt norske liv i fare», av den muslimske organisasjonen Al-Jinnah Foundation. Selbekk gikk dagen etter ut og offentlig beklaget dette, og leder i Islamsk Råd, Mohammad Hamdan, ba alle akseptere beklagelsen og legge striden bak seg.

På mange vis har tiden hjulpet Selbekk. I 2015 besluttet Fritt Ord seg for å gi ham «Fritt Ords Honnør», for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, en utmerkelse han fikk samtidig med Jyllands-Postens redaktør, Fleming Rose, som var den første til å trykke Muhammed-tegningene.

Selbekk har med årene fått litt mer vidsyn, selv også. Nylig fikk han muslimske Shoaib Sultan inn som spaltist i avisa Dagen. Selbekk forklarer valget slik: «Det er bra for oss alle at vi lytter til hverandre, også dem vi er uenige med. Det er viktig å ha en åpen holdning til andres meninger».

Det var dog ikke alle leserne som var enige med ham. En rekke abonnenter har blitt sinte og sagt opp abonnementet på avisen, med det resultatet at Dagen til nå har tapt rundt 100.000 kroner. Men også i denne stormen har Selbekk vist at han har ryggrad: «Jeg er skuffet, jeg må si det. Det er mange som ikke vil høre på oss kristne uansett hva vi har å si, fordi vi er kristne. Da kan ikke vi ha samme holdning til andre, bare fordi de er muslimer. Selv om vi ikke alltid er enige, så er jeg stolt av å ha Shoaib Sultan som spaltist i avisa mi».

Selv kaller han leserprotestene for «prisen for ytringsfriheten», men akter ikke å gi avkall på prinsippet av den grunn. For det skal han ha all mulig respekt.

Tror ikke Selbekk og jeg kommer til enighet i så fryktelig mange andre tilfeller, men han har vist seg som hel ved i denne saken, og bør få all mulig ros for det.