Hvert år smittes en eller flere russ av den fryktede sykdommen smittsom hjernehinnebetennelse – og ofte går det skikkelig galt.

– Noen blir veldig syke, og noen ganger er det faktisk ungdommer som dør av denne sykdommen. Det ønsker vi å bidra til å stoppe, sier byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen.

Tett feiring

Russefeiringen skaper gunstige forhold for spredning av sykdommen, noe som i sin tur gir en overhyppighet av meningitt i nettopp russekullene.

– I russetiden er det veldig mye sosialt samvær og lite søvn. Det bidrar til å gjøre russen ekstra mottakelig for smitten, sier Johansen.

Det er tidligere gjennomført vaksinasjonskampanjer som er rettet mot russen, men det har ikke vært så vellykket som helsemyndighetene har ønsket.

Kostbar vaksine

– Derfor har Folkehelseinstituttet gått ut og oppfordret kommunene til å støtte vaksinasjonsprogrammet økonomisk, sier Johansen.

Erfaringene fra andre deler av landet viser nemlig at russen drar seg fra å vaksinere seg mot sykdommen – selv om risikoen for smitte er kjent for de fleste. I fjor var det kun 22 som tok vaksinen – mot 23 året før.

– Vaksinen i seg selv er kostbar, den koster nesten 500 kroner. Det er penger som russen ikke har ønsket å bruke, sier helsebyråden.

Helsetiltak

Derfor ønsker hun å sette av i underkant av 280.000 kroner for å gi gratis vaksine til samtlige avgangselever i de videregående skolene i Tromsø. I vår er det litt over 900 avgangselever på de videregående skolene i byen.

– Det vil være et godt forebyggende helsetiltak, sier Johansen.

HELSEBYRÅD: Gunhild Johansen (SV) mener at det er et viktig forebyggende helsetiltak å vaksinere russen mot hjernehinnebetennelse. Foto: Tom Benjaminsen