– Skrei er et luksusprodukt, sier Bengt Pettersen.

Sjarkene kom på rekke og rad med skreifangstene sine tirsdag ettermiddag. Ikke alle var like godt fornøyd med dagens fangst.

«Liten slump»

– Det var svart hav. Vi fikk bare 400 kilo, sier Morten Isaksen på sjarken «Isbåen» fra Skjervøy.

LES OGSÅ: Sjekk iTromsøs oppskrift på "skrei and chips"

Det var stort sett gjennomgangstonen til alle som leverte mens iTromsøs utsendte sto på kaikanten til fiskebruket Joh. H. Pettersen i Kvaløyvågen. Rett etter at to knølhval svømte ut fjorden, kom Morten Olsen inn med «Elisabeth», for å levere fangsten.

– Jeg har den lille slumpen der, sier Magnus Olsen (21) til daglig leder Bengt Pettersen på fiskebruket, og peker på aluminiumskaret på kaia, klar for å bli tømt av trucken til Pettersen.

«Svart hav»

21-åringen har drevet fiske siden han bare var 13–14 år gammel, og fisker alene i den 35 fots store sjarken. I sjutida om morgenen var han i Kaldfjorden for å dra torskegarnene. Han var ikke spesielt fornøyd med mengden fisk han dro over båtripa.

– Det er svart hav. Det begynner kanskje å bli mindre torsk. Det var mer fisk i begynnelsen da jeg startet fisket 2. januar, men nå har det dabbet av.

LES OGSÅ: De virkelige heltene våre!

Fornøyde fiskere

Men om fangstene er litt stusslige for tiden, er fiskerne iTromsø snakket med på kaia full av lovord om fiskekjøper Bengt Pettersen og prisen han betaler.

– Vi får 27 kroner kiloet, det er kjempepris, og vi er kjempefornøyd, sier Magnus Olsen, som egentlig kommer fra Burfjord i Kvænangen.

En annen båt leverer 750 kilo etter å ha trukket garnene i Skulsfjord og Kaldfjord. Fangsten er lavere enn den har vært tidligere, noe som forklares med at torsken kanskje er på vei vestover.

LES OGSÅ: Norsk skrei fikk prestisjepris

– Her betaler de godt, derfor går vi fire timer med sjarken for å levere her. Vi er veldig godt fornøyde med fiskekjøperen, sier Eivind Isaksen som har vært i båten siden klokken fem om morgenen.

Kjøres til Europa

Bengt Pettersen og de andre ansatte på fiskebruket jobber for fullt mens fangstene leveres. Alle vet nøyaktig hva de skal gjøre, og torsk for torsk sorteres av vante hender. Skreien er spesielt verdifull og må behandles forskriftsmessig dersom toppris skal oppnås på de europeiske markedene.

– Det er mer arbeid med skreien enn med vanlig torsk. Fisken som ble levert i dag skal være i supermarkedene i Danmark og Tyskland fredag, og i Frankrike lørdag. Det tar dobbelt så lang tid å pakke skreien. Det som pakkes er topp kvalitet, og er for et luksusprodukt å regne. Skreien er absolutt det fineste man kan få av torsk, sier Bengt Pettersen.

Truckene kjører palle på palle med fisk ut i traileren som står på utsiden av fiskemottaket.

– Traileren kjører direkte til Danmark før den lastes om. De kjører gjerne med to sjåfører per bil for å spare tid.

Sorterer: Vanags Eduards fra Litauen (til venstre) og Pjotr Krzeminski fra Polen skiller skrei og torsk fra fangsten. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
rengjør: 21-åringen Magnus Olsen spyler sjarken etter at dagens fangst er levert. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
Fangst: Fisker Eivind Isaksen med dagens skreifangst. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
FYLLER: Traileren fylles opp med fersk skrei som skal kjøres til kontinentet. Foto: Ronald Johansen / iTromsø