– Jeg er tilfreds med å ha vært med på å gjøre Nord-Norge om til en helseregion som henger sammen. Ressursene er godt fordelt og vi bygger nytt og fornyer oss generelt for 2 milliarder kroner i året. Det er mulig fordi styret sitter på pengesekken og fordeler midlene. Og ikke alle helseregionene som har gjort det på samme måte.

Lager kontor

72-åringen er i ferd med å innrede et nytt kontor i kjelleren i eneboligen i Tromsdalen. Han har ikke de store planene for pensjonisttilværelsen, men sier følgende:

– Får jeg inspirasjon, skal du ikke se bort fra at jeg kommer til å blande meg inn i den offentlige debatten – spesielt innen for helse.

– Det blir også mer laksefiske og ta Tone med på flere utenlandsreiser.

Utrettet mye

Bjørn Kaldhol føler at han har utrettet mye siden han satt seg i lederstolen. Blant annet har det vært særdeles viktig å gjennomføre reformen i helsesektoren – at ansvaret ble flyttet fra fylkeskommunen til staten.

– Så vil kanskje enkelte si at profesjonskrigen viser det motsatte. Når det gjelder UNN, har det vært ett par miljø som har vært preget av stridigheter. Og i enkelte tilfeller, har informasjonen vært styrt. Da har jeg også opplevd at media er brukt for å få budskapet spredt.

Vært bekymret

– Personlig vil jeg si at jeg hadde vært bekymret om reformen og andre tiltak hadde gått upåaktet hen. Det er viktig med engasjement – så lenge det er saklig og fornuftig, sier Kaldhol.

Eks-lederen betegner Helse Nord som et kjernesunt foretak. Økonomien er på plass og styret har – i samarbeid med ledelsen – fått gjennomført betydelig investeringsprogram. Det gjelder både bygningsmessig, innen IKT og medisinskteknisk utstyr.

Desentralisert

– Det er også av stor betydning at vi desentraliserte en rekke oppgaver til andre steder. Da snakker jeg om behandlinger som ikke krever dyrt utstyr, men som mange trenger. På den annen side, tar sykehuset seg av mest spesielle behovene som færre trenger.

Etter så mange år i helsesektoren, ser Kaldhol også tilbake på da universitetssykehuset ble planlagt.

Dobbelt så stort

– Lokale krefter la opp til en sykehus på 130.000 kvadratmeter og som skulle koste en drøy milliard kroner. Da vendte sentralmyndighetene tommelen ned og bestemte i stedet å føre opp 66.000 kvadratmeter.

– I dag bygger vi «vorter» over alt og som enkeltvis koster mer enn det første kostnadsoverslaget. Og fortsatt er vi langt fra å ha 130.000 kvadratmeter til disposisjon.

Fremover

Bjørn Kaldhol understreker i den sammenhengen at utvidelsesmulighetene i Breivika fortsatt er til stede:

– Styrene har ennå ikke gitt opp muligheten til å sikre seg den gamle Tromsbuss-eiendommen på nordsiden. Her var vi på banen da en næringsaktør plutselig, og midt i prosessen, fikk tilslaget. Da var UNN villig til å by høyere, men fikk ikke muligheten.

Slå sammen

Kaldhol mener også at det på sikt – innen 20 år – blir tettere forbindelser mellom tilbudet til pasientgruppene innen psykiatri og de med kroppslige plager.

– Da vil det komme krav om nye fløyer på sykehusområdet. Det betyr igjen at Åsgård, som institusjon, trolig vil forsvinne – uten at jeg skal begi meg inn på en diskusjon hva de arealene skal brukes til.

Pasientskader

På spørsmål om hva Kaldhol mener om at helseregionen i fjor gjorde feil som endte med 90 millioner kroner i erstatning, sier han følgende:

– Inni mellom skjer det feil. Og da er det viktig at de som rammes, får økonomisk kompensasjon.

– Når det er sagt, overrasket det meg tidlig at sektoren ikke hadde gode kvalitetsikringssystem. Da snakker vi om et system hvor hver enkelt avdeling styrte seg selv gjennom en overlege.

System og rutiner

– Nå er det innført system og rutiner som skal forebygge feil. Blant annet brukes det noe så enkelt som et skjema hvor ting krysses av. På den måten unngår vi eksempelvis at en tank blir gjenglemt under operasjon.

– Men det er ikke mer feil nå enn tidligere. Nå er det en helt annen kultur for offentliggjøring. Samfunnet er blitt mer åpent – også på sykehusene, sier Bjørn Kaldhol.

pensjonist: Nå blir 72-åringen pensjonist med eget hjemmekontor. Foto: Ronald Johansen / iTromsø