Klokken 21.00 torsdag kveld ble en hovedfiberkabel revet av i Kaldfjord like utenfor Tromsø. Det opplyser administrerende direktør for Nordix Data AS, Stein Tore Gustavsen.

Hval stakk av med nettet

– Den er røket helt av og må byttes ut. De som er berørt er Skulsfjord, Lyfjorden og Vengsøy, sier Gustavsen, som forteller at det er en hval som hadde tuklet seg inn i en av kablene.

– Det er en hval som har gått i et garn og dratt det med seg utover mot havet. Da har den hektet seg fast i kabelen. Politiet og brannvesenet har vært til stede, og hvalen er kommet seg løs. Det skal utrolig mye til for å rive av en slik kabel, så det er nesten ikke at jeg tror det er sant, legger han til.

- Det blir oss fortalt at den hadde med seg et fiskeredskap eller fortøyning som igjen hadde festet seg til fiberkabelen. Fiberkabelen ligger normalt sett nede i sanden og det skal mye til for å dra den opp. Den er også stålarmert og særdeles kraftig. Det kabelkuttet som du ser her kan en trygt kalle et millionkutt, sier Gustavsen.

Ikke akkurat det vi trener på

Tromsø brann og redning var en av instansene som ble bragt inn for å få kuttet kabelen.

- Det var bare å ta det helt rolig og å komme under hvalen. Det er alltid dramatisk når vi nærmer oss så store dyr. Vi ønsker ikke å stå i veien for sporen eller brystfinnene, som hvalen bruker for å beskytte seg mot spekkhuggere som angriper, sier Brannmester, Håvard Malmedal.

På et punkt ble også hvalen skremt og dro kabelen med seg så langt den klarte før det strammet til igjen.

- Å gå tur med en hund som rykker i båndet blir nok aldri det samme igjen, sier Malmedal.

Høy puls

Brannmesteren forteller at dykkeren hadde høy puls under operasjonen, som varte i omtrent femten minutter.

- Det er ikke akkurat dette vi trener på, men vi tok det hele rolig og forsiktig. I tillegg vil jeg rette en stor takk til Audun Rikardsen og universitetsmiljøet, som stilte med båt og kompetanse.

Nå jobber Nordix Data med å montere opp et reservesamband som skal levere ut internett i området.

– Det er ei linje med begrenset kapasitet, vi tar ferga utover i morgen 08.30 og håper å få opp reserveløsningen i løpet av lørdag formiddag, sier han.

Må bestille ny kabel

Han anslår at det er omkring 150 personer som er berørt av hendelsen.

– For å få reparert den, så må vi bestille helt ny sjøkabel fra fabrikk. Det er en stor jobb, og en kostbar affære, sier han.

iTromsø har vært i kontakt med Mari-Ann Johansen i Tromvik utviklingslag som forteller at det er flere som også har mistet mobildekningen i området Tromvik, Grøtfjord, Vengsøy, Skulsfjord og Lyfjord.