Tromsøfirmaet Kvitebjørn Varme har inngått et samarbeid med Remiks, som skal sørge for at tromsøværinger holdes varme på miljøvennlig vis, nemlig gjennom forbrenning av restavfall.

Kvitebjørn holder nå på å bygge energigjenvinningsanlegget i Miljøparken hos Remiks hvor avfallet skal forbrennes, og gi varme til både det eksisterende fjernvarmenettet i Breivika og på Langnes/Håpet. De har også planer om å bygge ut fjernvarmerør helt til Strandkanten.

Fjernvarme siden 1989

Fjernvarme er rør fylt med varmt vann, som gir varme. Vannet i rørene kan varmes opp på ulikt vis, og fjernvarmen som i dag holder UNN varmt blir varmet opp med forbrenning av flis fra treverk i Indre-Troms.

I det nye anlegget skal de derimot forbrenne restavfallet til Remiks. Remiks har inntil nå transportert restavfallet med trailer til Sverige for å forbrennes, men nå skal det nå skje i Tromsø. Det får byrådsleder Kristin Røymo (AP) i ekstase.

– Det betyr at vi kan erstatte tungtransport, som kjører til sammen 200.000 mil i året, fra Tromsø til Sverige, med å istedenfor transportere det 15 meter, til energigjenvinningsanlegget her, sier Røymo.

Enorm miljøsatsing

Daglig leder for Kvitebjørn Varme, Kenneth Carlsson, er også fornøyd med satsingen.

– Dette er den største miljøinvesteringen som har skjedd i Nord-Norge, med en halv milliard kroner investert for å få dette til, forteller han.

Åpning av ’gullrør’

Røymo fikk æren av å åpne det nye anlegget. Det gjorde hun ved å plassere to «gullrør» i veggen. Et hvor varmt vann skal gå ut, og et hvor kaldt vann kommer tilbake.

– Disse rørene kommer til å sende vann gjennom 50 kilometer rør rundt om i Tromsø, og varme opp bygninger som UNN, tinghuset og universitetet på miljøvennlig vis, avslutter Carlsson.