LANES/MAROKKO: Bergseth satt i åtte timer i en buss med ni andre i håp om å komme seg inn i det okkuperte Vest-Sahara. Hun har reist ned som en del av en tverrpolitisk delegasjon som ønsker å rette søkelys mot det som skjer i Vest-Sahara.

– Vi ankom den første checkpointen klokken kvart på seks i morges, etter å ha reist i åtte timer. Vi ble kastet ut av bussen med en gang, og da skjønte vi raskt at vi ikke hadde sjans til å komme oss om bord igjen, forteller Bergseth.

Det er marokkanske politistyrker som kontrollerer området, men fredsdelegasjonen vil kreve at det avholdes folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet.

«Gud sa det»

De ti politikerne ble bedt om å sette seg i en taxi og returnere til Marokko, men Bergseth krevde å få en forklaring på hvorfor de ikke fikk slippe inn først.

– Vi spurte vaktene gang på gang hvorfor de ikke ville slippe oss inn, men de ville ikke svare oss på noe. Etter om lag en halvtime kom svaret: «Fordi Gud har sagt at dere ikke skal slippe inn her». Da skjønte vi at vi ikke kom noen vei, sier Bergseth.

– Tragikomisk

Vi begynte jo nesten å le, for det er jo vanskelig å ta de seriøst når de kommer med slike uttalelser. Etter hvert begynte vaktene også å bli aggressive, og ta bestemte vi oss for å returnere med uforrettet sak, sier Bergseth.

Hun, og de andre delegatene, er nå tilbake i Marrakech. Der blir de til i slutten av uken.

Fokus på situasjonen

– Vi skal prøve å få møtt noen studenter fra Vest-Sahara hvis det lar seg gjøre, men jeg har gitt opp å komme meg inn dit, sier hun.

Bergseth håper det politiske stuntet gjør at folk får øynene opp for situasjonen i Vest-Sahara.

– Man kan jo bare tenke seg hvordan det er i landet når myndighetene mener det er bedre at det lages medieoppslag på at ingen slipper inn i landet, enn at det lages medieoppslag på hvordan det faktisk er for innbyggerne i Vest-Sahara, sier hun.