Avdelingssykepleier Mona Mørkved sier at årets kurs er det tredje i rekken. Det er snakk om kompetanseheving for alle som jobber med premature og syke nyfødte.

Spare kostnader

– Egentlig kom Tromsøkurset i stand da vi så hvor stor den lokale interessen var. I stedet for å sende flere titall personer på kurs andre steder i landet, tok vi avgjørelsen om å arrangerte vårt eget. Det betyr at alle spesialsykepleiere får plass. I tillegg kommer det også 20–30 tilreisende, sier Mørkved.

Kommet for å bli

Hun, fagutviklingssykepleier Mona Pauline Voie og spesialsykepleierne Trude Bjerkli, Elin Hansen og Ingvild Dahl står bak kurset. I år skal deltakerne få ny lærdom innen ernæring, barnevern og bekymringsmeldinger samt hvordan oppdage smerte hos premature eller syke barn.

Leier inn

– Vi leier inn og benytter eget fagpersonell som foredragsholdere. Det er satt av en dag til hvert tema – noe som er nødvendig, sier Mørkved. Hun har også benyttet foreldre som har fortalt om sine opplevelser og erfaringer.

Årlig behandles 300–400 barn i avdelingen. Da snakker vi om babyer som er født fra uke 23 til de er fylt to måneder. Av totalt 15 sengeplasser, er det åtte kuvøseplasser.

Komplisert pasientgruppe

Avdelingssykepleieren sier at denne pasientgruppen byr på store utfordringer.

– Vi står blant annet overfor babyer som har en fødselsvekt helt nede i 300–400 gram. I slike tilfeller, er det ikke bare barnet som krever full oppmerksomhet. Også foreldrene og familien skal følges opp. Derfor er den psykiske belastningen på personalet betydelig.

Veldig viktig

Mona Mørkved understreker at avdelingen hele tiden etterspør siste nytt – både hva angår viten og utstyr.

– Blant de aller minste, er det bare halvparten som overlever. To av fem får dessuten større eller mindre skader. Ved å være oppdatert i faget, øker vi sjansen for at flere vokser opp.

I landsdelen er det bare sykehusene i Tromsø og Bodø som har avdelingen for intensiv nyfødt behandling.