Siden juni 2012 har de domfelte mennene sittet i varetekt og sonet i fengsel i Litauen. Begge ble av litauisk rett domfelt for oppbevaring av narkotiske tabletter og dokumentfalsk til en fengselsstraff på 4 år og 6 måneder.

I strid med norsk rett

Denne dommen ble i Nord-Troms tingrett på torsdag omgjort til en norsk dom. De domfelte har begge søkt om soningsoverføring til Norge. De faktiske forhold de er dømt for i Litauen, vil ifølge norsk rett gi en øvre strafferamme på fengsel i inntil fire år.

«Straffen avsagt i Litauen er således i strid med norsk rett, idet straffen overstiger den øvre strafferamme for tilsvarende forhold etter norsk straffelov.», heter det i domsslutningen etter rettsmøtet i Nord-Troms tingrett.

Maksstraff

Begge Tromsø-mennene, som nå er i 30-årene, fikk straffen omgjort til en norsk dom. Av dommen i tingretten kommer det fram at begge dømmes til fengsel i fire år.

– En dom på fire år er betydelig høyere enn hva man ville bli idømt for samme overtredelse i Norge, men for å ikke risikere at de litauiske myndighetene skal avslå en soningsoverføring, ble de idømt maksstraff, forklarer deres forsvarer, advokat Jan Christian Kvanvik, til iTromsø.

Raskest mulig til Norge

Han møtte i rettsmøtet på vegne av de to mennene og har fått snakket med dem etter at den nye, norske dommen falt i tingretten.

– De var innforstått med hva utfallet måtte være for å være trygge på en overføring, og det hadde de ingen problemer med å akseptere. Vi er fornøyde med utfallet, i den forstand at det var nødvendig for å få dem raskest mulig hjem, noe som har vært det overordnende målet gjennom hele prosessen.

Snarlig løslatelse

Til fradrag i straffen går tiden de har sittet fengslet i Litauen siden sommeren 2012, tilsvarende 1.305 dager.

– Dommen ble forkynt de domfelte i fengselet i Litauen på torsdag og er nå rettskraftig. Omgjøringsdommen har blitt behandlet i ekspressfart av påtalemyndigheter og retten i Norge, og det setter vi veldig pris på. Vi har en forventning om at de skal bli løslatt etter å ha sonet to tredjedeler av dommen, så da er det ikke mye tid av straffen igjen. Vi skal jobbe for en snarlig løslatelse, sier Kvanvik.

Nå gjenstår det å se hvor lang tid det vil gå før mennene kan komme til Norge. I påvente av overføring sitter de fortsatt fengslet i Litauen.

– Nå vil det forhåpentlig skje en hurtig administrativ behandling, og vi håper det vil skje snarest mulig. Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta, da dommen skal oversettes og behandles i Litauen, sier Kvanvik.

Totalt har de to mennene nå sittet i litauisk fengsel i tre og et halvt år.

– Det har vært en knallhard tid og en veldig tøff prosess for dem. Det var en langdryg rettsprosess der nede sammenlignet med her, så i den grad det er mulig vil jeg berømme Nord-Troms tingrett og påtalemyndigheten for en veldig effektiv og imøtekommende saksbehandling i omgjøringsdommen.

Marianne Vollan, direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), har tidligere uttalt til iTromsø at en overføring til Norge skal skje raskt.

– Så snart dom foreligger, vil KDI henvende seg til litauiske myndigheter og informere om resultatet. Litauen må gi sin endelige aksept til overføring, og etter dette kan overføringen skje. Etter avtalen skal det da skje innen 30 dager, opplyste hun.

Fengselsmareritt

Det var i juni i 2012 at tre menn fra Tromsø ble pågrepet i Litauen. To av dem, som nå har fått omgjort dommen sin, har siden sittet i varetekt og soning av dom. De tre tromsøværingene satt fengslet i to år før de fikk sin første dom. Den tredje mannen fikk i fjor godkjent sin søknad om tidlig løslatelse og kom til Norge i november 2015.

iTromsø har tidligere snakket med en av mennene som fortsatt sitter fengslet i Litauen, som beskriver fengselsoppholdet som et mareritt.

– Det var helt forferdelig. Jeg satt i nesten to år på et lite bøttekott. Det var ingen sosiale aktiviteter, og jeg hadde ingen å snakke med – ikke engang vakter – og jeg ante ikke når en dom ville komme, saken ble utsatt og utsatt. Jeg måtte le godt da jeg leste at massemorderen Anders Behring Breivik i år vil sultestreike fordi han ikke får snakke med vaktene like mye som før, uttalte mannen om fengselet han sonet i fram til sommeren 2014.