Kaffebønna på Strandtorget har nylig pusset opp lokalene sine, og nå er også kunsten kommet på veggene.

Et av bildene fikk kunstner Georgia Munnik til å sperre opp øynene.

– Jeg handler alltid søndagskaffen min på Kaffebønna, men denne søndagen fikk jeg helt sjokk. De hadde ny kunst, og et av bildene var en gammel rasistisk plakat. Jeg var først sjokkert over størrelsen på plakaten, men også at andre ikke la merke til den, sier Munnik, som opprinnelig er fra Sør-Afrika.

Hun tok et bilde av plakaten og la det på Kaffebønnas Facebook-profil, med en lang forklaring om hvorfor hun fant dette støtende.

Ønsker ikke å støte folk

Innehaver av Kaffebønna, Bjørn Helberg, var ikke klar over at en av plakatene han hadde kjøpt inn var rasistisk.

– Vi syns det var en artig vintageplakat. Vi kjøpte inn mange vintageplakater med kaffetema, og vi tenke ikke noe særlig over det når vi kjøpte den inn, sier Helberg.

– Vi ønsker jo ikke å støte noen. Vi har mange nasjonaliteter blant våre ansatte, og de har heller ikke reagert på dette. Vi får vurdere om vi skal bytte den ut, sier Helberg.

– Historieløst

Venninne av Munnik og Helberg, Nasra Omar, stiller seg bak Munniks mening og håper Kaffebønna får fjernet plakaten.

– Hvordan kan de være så historieløse? Vi i Nord-Norge henger kanskje litt etter? Bildet hører ikke hjemme noen plass, det er rasistisk og kolonialistisk, sier Omar, som sammenligner fornærmelsen med den samiske historien.

– Det er som om man skulle hengt opp et vintagebilde hvor man stigmatiserte samene. Det hadde blitt et ramaskrik, for det ligger i den norske bevisstheten.

Håper på unnskyldning

Munnik er overbevist om at dette bildet ikke ville blitt hengt opp noen andre steder i verden, med mindre det var for å støte noen. Nå håper hun at Kaffebønna skjønner alvoret og unnskylder seg for offentligheten.

– Jeg håper de gjør noe slikt, ja. Ikke bare for seg selv, men for å opplyse folk om historien vår.

VURDERER: Eier av Kaffebønna, Bjørn Helberg, skal vurdere å bytte ut bildet.Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen