Laila Edvardsen, leder for Norges Handikapforbund avdeling Tromsø, forteller at falske kort er et utbredt problem. Dette frustrerer rullestolbrukeren, som stadig opplever å bli fratatt plasser av dem som overhodet ikke trenger det.

– Jeg synes det er tragisk at folk har så lite respekt for handikappede. Det er et stort problem i Tromsø, sier Edvardsen.

Håndheves ikke

Verst er det på byens kjøpesentre, der Tromsø parkering ikke har myndighet. Dermed er det opptil kjøpesentrene selv å sørge for at handikapplassene blir forbeholdt de som trenger det, noe som ikke ifølge Edvardsen ikke blir gjort tilstrekkelig.

– Det er ingen som sjekker om folk har handikapkort, eller om kortet er gyldig. Dermed er det mange som utnytter seg av dette for å skaffe seg en god parkeringsplass, sier Edvardsen, som har sett mange varianter av falske kort.

– Noen har bare printet ut et handikapkort på et A4-ark og slengt det i ruta, mens andre er mer utspekulerte. Det er nok også mulig å få kjøpt seg falske kort, eller kort som er gyldige og ikke brukes, forteller en frustrert Edvardsen.

Kjenner ikke til

Senterleder for Jekta, Laila Myrvang, sier problemstillingen er ukjent for henne.

– Vi opplever selvfølgelig at noen setter bilen sin der og springer av gårde, men disse blir fulgt opp av vektere. Jeg har ikke hørt om at folk bruker falske handikapkort, forteller Myrvang.

Hun sier vektere har ansvaret for å sørge for at de 30 handikapplassene blir disponert rettferdig, men at dette ikke alltid er like lett.

– Vi tillater at plassene våres brukes til de som er midlertidig handikapet også, som ikke nødvendigvis har et handikapkort. Dermed er det ikke like lett å kontrollere om noen kan stå på plassene eller ikke, men vi prøver så godt vi kan å sørge for at det er ledige plasser til de som trenger det, konstaterer senterlederen.

Anmeldes eller bøtelegges

Fagsjef i Tromsø parkering, Tore Bentzen, kjenner godt til problemstillingen med falske kort.

– Vi ser nok ikke så mye til det i sentrum som de gjør på kjøpesentrene, men vi tar en del her også. Noen har bare printet ut en handikapsymbol på hvit bakgrunn, noe vi straffer med vanlig bot. De som derimot er mer utspekulerte, og prøver å forfalske et utgått kort, anmelder vi til politiet for dokumentforfalskning, sier Bentzen.

Han håper nytt regelverk vil skremme bort parkeringssynderne.

– De nye parkeringsforskriftene, som er til høring nå, foreslår å doble boten for å parkere på handikapplasser. Forhåpentligvis gjør dette at færre tør å ta sjansen, konstaterer han.