Forrige helg reiste 68 norske politikere og aktivister i en tverrpolitisk fredsdelegasjon til Marokko for å forsøke å ta seg inn i Vest-Sahara. Her skulle de markere sin støtte til saharawiene, Vest-Saharas urfolk, som daglig blir undertrykt av marokkanske myndigheter og politi. Tromsøværingene Erlend Svardal Bøe (H) og Rikke With Bergseth (Auf) var en del av følget, men ble i likhet med alle andre nordmenn avvist på grensen av marokkansk politi.

Vi fikk beskjed om at Gud ikke ville ha oss der, forteller Bergseth, som nå er kommet seg tilbake til Bergen der hun studerer.

Ble forfulgt av politi

Begge kan fortelle om en tur preget av mange inntrykk, som ikke helt har sunket inn ennå. Blant annet opplevde de å bli forfulgt av marokkansk politi på vei tilbake til Norge.

– Da vi stoppet i en by på vei tilbake til flyplassen i Marokko merket vi at vi ble fulgt etter av en sivil bil som trolig var marokkansk politi. De sto utenfor hotellet vårt, men kjørte etter oss når vi gikk ut i byen. Da vi gikk inn på en spiseplass kom de følgende etter og ble sittende og stirre på oss fra avstand, forteller Bøe.

Bergseth opplevde også å bli beskuet i Marokko, før hun fikk enda tettere kontakt med politiet på flyplassen.

– Etter passkontrollen fikk jeg en politimann som fulgte etter meg helt til jeg var på flyet. Han var med meg overalt jeg gikk, sier Bergseth, som beskriver opplevelsen som ubehagelig.

Kastet ut og banket opp

Undertrykkelsen av saharawiene i Marokko fikk de også kjenne på. Bergseth opplevde blant annet at to studenter de besøkte ble kastet ut av leiligheten fordi de hadde møtt folk fra Norge.

– Den ene dagen var vi på besøk hos to studenter i 20-årene fra Vest-Sahara som studerte i Marrakech. De inviterte oss hjem til dem for å lage mat, men plutselig kom huseieren deres inn og begynte å kjefte. Kort tid etterpå fikk de beskjed om å finne seg et nytt sted å bo, forteller Bergseth.

Svardal Bøe kan fortelle om en familie i Vest-Sahara som ble banket opp av marokkansk politi etter at de tok imot en nordmann fra fredsdelegasjonen. Alle nordmennene som forsøkte å komme seg inn ble også listet på Twitter i ettertid av en Marokkansk propagandaside.

– Det virket som de hadde god kontroll på oss under besøket, sier Svardal Bøe.

Vil tilbake igjen

Begge to er dog klare på at de vil tilbake igjen for å vise sin støtte til de undertrykte saharawiene i Vest-Sahara.

– Hvis jeg får muligheten vil jeg helt klart tilbake. Dette er en sak som har engasjert meg i flere år, men jeg tror denne turen har gjort at mange flere har fått øynene opp for saken, sier Svardal Bøe.

– Selv om vi fikk utrettet mye med turen vil jeg helt klart tilbake. Dette er en sak jeg brenner for, konstaterer Bergseth.