Onsdag hadde Namsfogdkontoret for Tromsø og Karlsøy presentasjon av 2015-tallene.

En type sak som viser en nedgang, er tvangssalg løsøre. Namsfogden forteller at nesten samtlige saker i denne kategorien har bakgrunn fra ulovlig parkering. Når folk ikke betaler bøtene sine, kan det i verste fall ende med at bilen blir tvangssolgt. I 2015 mottok Namsfogdkontoret 101 saker som gjaldt tvangssalg av løsøre.

– Betaler man ikke parkeringsboten kan regningen raskt komme opp på 6.000 til 7.000 kroner. Det skal sies at mange betaler før bilen tvangsselges, men enkelte kan ikke betale. Da selger vi bilen. Omtrent en tredjedel av sakene blir gjennomført, sier Øyan.

Fjorårets tall tyder derimot på at folk har blitt flinkere til å betale blant annet parkeringsbøter.

Namsfogdkontoret mener folk i Tromsø og Karlsøy har en relativt god økonomi dømt ut fra årstallene deres. I 2015 så de en svak nedgang i antall mottatte saker.

– De siste to årene har det vært et jevnt antall mottatte saker, sier namsfogd Hans Holger Øyan under en pressekonferanse onsdag.

I 2015 mottok Namsfogdkontoret 7.343 saker. I forhold til 2014 var det en nedgang på 1,9 prosent.

Flere utkastelser

Men det er ikke bare positive tall. En type sak som viser en økning, er fravikelser. Fravikelse er den juridiske betegnelsen på utkastelse fra en eiendom. I 2015 ble det mottatt 99 saker, og i 2014 ble det mottatt 84.

– Nesten halvparten av sakene gjelder kommunale boliger. Et fåtall gjelder studentboliger, og resten er private boliger. Som oftest er det snakk om mislighold av husleie, sier Stig Arne Stokkan, gruppeleder for tvangssalg hos namsfogden.

Flere gjeldsordninger

I Tromsø og Karlsøy ser Namsfogdkontoret at de mottok flere gjeldsordningssaker i 2015 enn i 2014. Økningen var på 29,49 prosent.

– Til tross for at det er en nasjonal nedgang i gjeldsordninger, ser vi en økning her, sier Sølvi Otterå, gruppeleder for gjeldsordninger hos Namsfogdkontoret.

En gjeldsordning er en ordning som kan tilbys personer med alvorlige gjeldsproblemer. Da får personen mulighet til å tilbakebetale så mye som mulig innen en angitt periode, for eksempel fem år. 101 gjeldsordningssaker ble mottatt i Tromsø og Karlsøy i 2015.

Få tar kontakt

Et problem Namsfogdkontoret stadig opplever, er at svært få svarer på brevene deres.

– Det er viktig å ta kontakt med namsmannen når man får brev. De fleste unnlater å svare, og da kan man ende opp med å få et høyere lønnstrekk enn hva man egentlig skal, sier Øyan.

Han drar fram eksempel på at folk at meldt bilen sin stjålet, men så er det namsmannen som har hentet den.

– Vi hører ofte unnskyldninger om at folk ikke leser post. Men det er veldig viktig at vi får den informasjonen vi ber om, sier Øyan.

Antall mottatte saker i nesten alle kategorier hadde en nedgang i 2015.

– Stort sett ser det ut som at det går bra med økonomien i Tromsø og Karlsøy, sier Øyan.