UiT: Onsdag lanserte UiT-studentene Kristian Aslaksen og Henrik Hansen appen Kaupang for Android og iPhone. Fra lansering klokken 07.00 og til klokken 12.00 hadde nærmere 1.000 lastet ned appen fra App store.

– Jeg fikk ideen for drøye fem måneder siden. Det kom som en åpenbaring for meg: selv om vi lever under trange kår på studentøkonomi, kjøper vi ikke brukte ting. Det sier at det er for vanskelig, sier Aslaksen, som er daglig leder.

Les også: Kunnskapsrike ungdommert til verdensfinale.

Googlet seg fram

Aslaksen hadde ideen, men kunne ikke programmere. Da tok han kontakt med en kompis som han visste var dyktig med data: Henrik Hansen.

– Han har googlet seg fram til hvordan man programmerer, og vi har laget appen selv, med hjelp fra en som jeg har jobbet med i Singapore, forteller Aslaksen.

Han og Hansen mener at problemet med «Kjøp og salg»- gruppene på Facebook er at det er mye ute til salgs, og gjerne fra folk i lokalområdet, men at man ikke finner det man leter etter. På Finn.no finner man gjerne det man leter etter, men ikke fra lokale selgere, mener duoen.

– Kaupang er en app som gjør at du kan finne brukte ting du leter etter i nærheten av deg selv. Vi har sett hvilke styrker Finn.no har og hvilke styrker de ulike «Kjøp og salg»-gruppene på Facebook har, og laget en så enkel app som mulig, sier han.

Kaupang samarbeider med 80 ulike gjenbruksbutikker over hele Norge.

– Der jobber det mye pensjonister, og derfor er det ekstra viktig at appen er enkel, mener Aslaksen.

Les også: Skal utvikle dataspill om bord i Hurtigruten.

Studenter

Både han og Hansen kommer fra Vadsø, men bor i Tromsø og studerer til master i økonomi. Selv om Kaupang har tatt det aller meste av tiden det siste halve året, bedyrer han at de har stått i alle fag.

– Vi har aldri laget en app før, men vi har alltid vært veldig gode til å arrangere fester, ler Aslaksen.

– Det er veldig likt! Henrik har alltid vært veldig flink til å stelle i stand det praktiske, og jeg har vært god til å fortelle om det til folk. Å gi ut en app er bare litt vanskeligere...

På lanseringsdagen er følelsen fantastisk for duoen.

– Vi sov på kontoret i natt, fordi vi hadde så mye å gjøre. Vi har fått enorm respons på Facebook og mange nedlastinger. Hovedmålet vårt med appen har vært å gjøre gjenbruk enklere, samt å lage noe kult som folk vil bruke. Vi har fått støtte fra Innovasjon Norge, så vi har ikke gått i minus, forteller Aslaksen.

Les også: UiT blir landets tredje største universitet.

Flere ideer

Appen skal nemlig ikke koste penger, men Aslaksen ser for seg at man med tiden kan få annonseinntekter.

– Vi elsker å gjøre ting vi ikke kan, og vi føler at vi alltid får det til. Vi har møtt på en million problemer underveis, men med den riktige holdningen har vi fått det til, sier han.

Og dette er neppe det siste man ser til gründerne.

– Vi har flust av gode ideer, og masse vi har lyst til å teste ut. Dette er garantert ikke vår siste app!

GJENBRUK: Formålet med Kaupang er å hjelpe folk til gjenbruk. Foto: Privat