RÅDHUSET: De mange naboklagene vedrørende 50 nye boenheter i Rødhettestien har delvis ført fram. Byrådet går inn for en løsning der Kappinvest-Nord AS har endret på både form og kuttet noe høyde fra de opprinnelige planene. Men ikke alle kan regne med å være fornøyd med de nye planene som ble presentert bystyret torsdag, og som vil bli behandlet i byutviklingskomiteen og kommunestyret med byrådets innstilling om vedtak.

Les også: Gir klarsignal til 50 nye boliger i Rødhettestien.

– Jeg kan på sett og vis forstå innvendingene, og planen vi har i dag er endret på grunn av de merknadene. Planene fremstår som bedre enn opprinnelig. Det vil fortsatt slå negativt ut for enkelte med tanke på utsikt, men samlet sett er dette en god løsning. Skal det bli merkbart bedre må prosjektet halveres, og det er en for dyr pris å betale. Dette er i tråd med en grønn byutvikling, sa byråd Ragni Løkholm Ramberg (Ap), ansvarlig for byutvikling under byrådsmøtet.

Kuttet i høyden

Det er gjort endringer på formen av bygget, samt at det ene hjørnet som vil vende nord nærmest de berørte eneboligene, har blitt kuttet noe. Det er satt av mer luft mellom de to blokkene, og høyden er redusert. Den nordlige blokken er kuttet med en boligetasje, og selve bygningskroppen vil være 15 meter fra gulvet i 1. etasje til taket i 5. etasje. I tillegg er boligblokken som er nærmest Askeladdsvingen justert ned til en byggehøyde på C+ 88,5, som så bygges noe høyere mot øst. Ifølge de nye planene vil dette gi de nærmeste eneboligene i Askeladdsvingen bedre utsyn, og at innsyn mellom planlagt bebyggelse og eneboligene reduseres.

– Dette er et område som er optimalt for boligutbygging da det er nært til de største arbeidsplassene, det er skoler og idrettstilbud i nærheten, samt umiddelbar nærhet til marka. Vi har ambisiøse klimamål og skal vi nå dem, må vi bygge grønt slik at flere familier kan velge et bilfritt liv. Det kan de i dette området, sier Ramberg.

– Dårlig magefølelse

SVs Gunhild Johansen, byråd for helse og omsorg, uttrykte sin bekymring under byrådsmøtet.

– Jeg må si at jeg har en dårlig magefølelse med dette prosjektet. Det er en massiv kloss i et område hvor det er blokker av moderat størrelse per i dag. Jeg forstår naboene som frykter at en slik utbygging vil forringe bosituasjonen deres.

I de nye planene er det også satt av to lekeområder til barn, blant annet mellom de to blokkene. De blir imidlertid skyggelagt store deler av året, og vil av den grunn trolig ikke de bli godkjent som lekeplass.

– Vi er opptatt av gode oppvekstmiljø for barn. Det som taler til prosjektets fordel er at det ligger veldig nært marka. Min hovedbekymring er at vi bygger for tett. Tromsø skal være en god by å bo i både for dem som kjøper nytt, men også for dem som allerede har etablert seg i eneboliger. Bygget er for stort, og det er malplassert i dette området. Hadde det vært mindre ville saken vært helt annerledes, sier Johansen.

Vektlegger boligutnyttelse

Byråd for finans og fungerende byrådsleder for øyeblikket, Jens Ingvald Olsen (R), ledet torsdagens byrådsmøte. Han mener at boligutnyttelsen må gå foran andre hensyn.

– Det er utvilsomt positivt at det blir bygd flere boliger i dette området. All fortetting i et område er negativt for noen. Her er det noen få som blir negativt berørt, men det kan ikke overstyre den positive effekten, sa han.

Et enstemmig byråd vedtok detaljreguleringsplanene for Rødhettestien 2, med endringer fra november 2015. Planene skal til endelig behandling i kommunestyret.