SENTRUM: Nettsiden filternyheter.no har gått gjennom de flere hundre sidene i frimurerlosjens offentlige medlemslister og gjort de digitalt tilgjengelig. Nå kan hvem som helst søke og finne ut hvem som er medlem i frimurerlosjen.

Listene har vært tilgjengelig digitalt tidligere, men det er flere år siden det har blitt lagt ut oppdaterte lister på nett.

Kjente navn

iTromsø har gått gjennom medlemsregisteret og laget en oversikt over aktive politikere i Tromsø som er med i frimurerlosjen.

Kent Gudmundsen (H): Sitter på Stortinget for Høyre. Har tidligere vært fylkesråd for utdanning i Troms.

Kristoffer Kanestrøm (Frp): Tidligere byråd for helse og omsorg i Tromsø. Sitter nå i kommunestyret for Frp.

Lars Boye Echroll (H): Mangeårig kommunestyremedlem for Høyre.

Tor Arne Morskogen (H): Var rådgiver for daværende byrådsleder Øyvind Hilmarsen og fylkesrådsleder Line Fusdahl fram til september 2015.

Rolleiv Lind (H): Gruppeleder for Høyres kommunestyregruppe fram til valget, og nåværende medlem av kommunestyret.

Bjørn Gunnar Jørgensen (Frp): Kommunestyremedlem for Frp.

Storingsmann i losjen

En av politikerne som er med i losjen er stortingsrepresentant Kent Gudmundsen. Han har ikke vært veldig aktiv de siste årene på grunn av jobben på Stortinget.

– Jeg valgte å bli en del av frimureriet fordi frimurerlosjen er en god organisasjon med mye gode verdier. Siden jeg sitter på Stortinget blir det mye pendling og møtevirksomhet utenom jobb. Derfor har jeg ikke vært ordentlig aktiv på flere år, men bare fått deltatt på enkelte møter, sier stortingsrepresentanten.

Enkelte er skeptisk til hva de omtaler som en hemmelighetskultur i losjen.

– Jeg synes det er synd at man av enkelte blir møtt med skepsis. Frimurerlosjen handler om å engasjere seg lokalt, nestekjærlighet og medmenneskelighet. Vi bidrar med donasjoner og på andre måter i samfunnet.

– Det er også en stor grad av åpenhet rund frimureriet. Det eneste som er hemmelig er seremoniene. Men i seremoniene er hensikten at man skal bli utfordret og bli satt på prøve som menneske. Man kan ikke avdekke ritualene, for da vil de som blir satt på prøve ha vanskelig for å utnytte det. Jeg synes kritikken er tatt ut av proporsjoner, påpeker han.

Positiv

En annen profilert politiker i losjen er FrPs tidligere byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm. Han synes det er helt greit at medlemslistene publiseres digitalt.

– Vi har åpne medlemslister uansett, så det gjør ikke meg noe at listene publiseres digitalt.

– Hvorfor tror du det kun er politikere på høyresiden i Tromsø?

– Det må du neste spørre politikere på venstresiden om.

iTromsø har uten hell forsøkt å komme i kontakt med lederen for frimurerne i Tromsø, Per-Trygve Kongsnes, som går under tittelen ’Prov Mester’.

Les også: -Må holdes hemmelig.