RÅDHUSET: Daværende «skjenkebyråd» – med ansvar for kultur, idrett og næring – Jonas Stein fra Venstre var arkitekt bak kommunens nåværende skjenkereglement – som ble innført i 2012.

Den største forandringen mot tidligere var at det ble innført et såkalt prikksystem der utesteder som syndet mot reglene fikk prikker. Klarte man å samle på seg nok prikker mistet man løyvet.

Vi se på praksis

«Ved å innføre disse forslagene vil vi på et raskere tidspunkt sette i gang tiltak mot dem som bryter skjenkebestemmelsene. Samtidig gir det aktørene en mulighet til å skjerpe seg før vi eventuelt tar fra dem levebrødet», sa Jonas Stein til iTromsø i 2012.

Det er blant annet denne praksisen som dagens byråd vil se nærmere på.

– Vi har bedt om en rapport om hvordan dagens ruspolitikk fungerer og har fått administrasjonen til å gi oss en statusoversikt som vi nå skal behandle, sier helse- og omsorgsbyråd Gunhild Johansen (SV).

Mottatt rapport

I rapporten – som legges fram i mandagens byrådskonferanse – er det fleste felt innenfor rusfeltet dekket – alt fra skjenking av alkohol til etterbehandling av narkomane.

På skjenkeområdet ligger det imidlertid an til få endringer om man tar utgangspunkt i rapporten – som blant annet er laget av kommunaldirektør Eva T. Olsen.

– Om det ikke er noen signaler om at vi må endre noe – så gjør vi ikke det, sier Johansen.

Dagens byrådsleder Kristin Røymo var i sin tid kritisk til å innføre et mer liberalt skjenkeregime – som hun mente ville føre til økt vold og økt alkoholsalg.

Kritisk til innføring

«Jeg blir forferdet over de grepene som foreslås her. Det er rett og slett uklokt. Den planen vi hadde var en god plan, som ivaretar både næringa og behovet for kontroll», så hun til iTromsø den gang.

Gunhild Johansen sier at statistikk fra ikke minst politiet har ført til en annen holdning fra dagens byråd.

– Det er veldig positivt at man kan vise til en nedgang i antall voldstilfeller knyttet til skjenking. Så kan man jo spørre seg om det er en generell nedgang i samfunnet eller om det er knyttet til de nye skjenkereglene, sier hun.

AVRAPPORTERING: Helse- og omsorgsbyråd Gunhild Johansen har bedt om en gjennomgang av dagens ruspolitiske handlingsplan. Foto: TORBJØRN O. KARLSEN