De siste dagene har snøskredvarselet for Tromsø blitt oppjustert til faregrad tre, som innebærer en betydelig fare for skred grunnet krevende forhold etter det store snøfallet søndag.

Mandag kveld ble flere skikjørere observert i fjellskråningen på sørsiden av slalåmbakken – et område hvor det tidligere har gått skred og menneskeliv har gått tapt.

LES OGSÅ: Lars (51) var meter unna snømassene

– Uklokt!

– Vi anmoder folk å holde seg innenfor løypene. Det er forferdelig uklokt å kjøre utenfor løypene nå som det har kommet så mye snø og det er stor skredfare, sier operasjonsleder Steinar Gudmundsen i Troms politidistrikt.

Han legger til at politiet ber dem som observerer skikjøring utenfor løypene om å varsle Tromsø Alpinpark i Kroken.

To omkommet siden 2009

Siden 2009 har to personer omkommet etter å ha blitt tatt av snøskred i det aktuelle området på Lunheim. I februar 2009 døde en 23 år gammel kvinne av skadene hun pådro seg i et snøskred. Fire år senere, i mars 2013, omkom en 38 år gammel mann fra Tromsø da han ble tatt av snøskred i samme område.

Daglig leder i Tromsø Alpinpark, Rune Kufaas, viser til at det allerede har gått tre snøskred i området ved Djevelberget siden åpningen av skianlegget etter nyttår i år, men at ingen personer ble tatt av skredene.

Respekterer ikke fareskilt

Kufaas er ikke begeistret for den manglende respekten skikjørerne viser ved å ta seg forbi skiltene med skredfare som er tydelig merket i skianlegget.

– De tror de kjører på trygge områder. Og det gjør de helt til det motsatte skjer. Jeg føler ikke at folk respekterer den meldingen vi prøver å sende ut når det gjelder faren for snøskred. Folk bøyer seg under skiltet og tar seg inn i de farlige områdene. De som har gått tapt både på Lunheim og i Djevelberget viser at det ikke alltid er trygt, sier daglig leder ved alpinparken.

– Det er ofte kyndige folk som kan lese skred som tar seg inn i de farlige områdene. Men problemet da er at andre som ikke har den samme kunnskapen også kan ta seg inn i området fordi de tenker at det er greit, legger han til og understreker at snøskredfaren kan endre seg fra time til time.

LES OGSÅ: Lokale bedrifter støtter to- og firbeinte skredhelter

Skal få skipatrulje

Han forteller at alpinparken har begynt å henge opp skilt i bunnen av heisen som viser den aktuelle faregraden for snøskred i fjellet hver dag.

– Vi henstiller folk til å holde seg innenfor løypene. Det er enda større faregrad nå på grunn av det siste snøfallet, men vi kan ikke sperre av fjellet.

Kufaas forteller til iTromsø at alpinparken har sett seg nødt til å få på plass en ordning med skipatrulje for å få folk til å holde seg unna de risikofylte områdene.

– Det er det neste tiltaket vi har måttet iverksette. Skipatruljen er uniformert og skal ferdes rundt i skianlegget enten på ski eller scooter for å snakke med folk, drive forebyggende arbeid og utøve sikkerhetstiltak. Planen er å få dette på plass til helgen, sier Kufaas.

Han tilføyer at ethvert skianlegg bør ha en skipatrulje, og at ukulturen man nå har fått blant skikjørere som ikke tar ansvar, viser at det er behov for å få på plass en slikt tiltak i Kroken.

Vurderer ikke ferdselsforbud

Politistasjonssjef i Tromsø, Morten Pettersen, er klar på at det alltid er forbundet med risiko å kjøre utenfor løypene når skredfaren er stor, men at politiet ikke vil innføre ferdselsforbud i området.

– Vi kommer nok ikke til å innføre ferdselsforbud. Det har med hjemmelsgrunnlaget vårt å gjøre. Vi hadde noen runder på dette for noen år siden, og da ble dette med hjemmel problematisert. Så det er nok ikke aktuelt for oss å ilegge ferdelsforbud.

Han legger til at politiet heller ikke har ressurser til å være i området for å følge med at folk ikke ferdes på stedene som er utsatt for skred.

– De som ferdes må selv vurdere hvorvidt det er trygt å ferdes der. Det er mange unge som kanskje ikke gjør de samme vurderingene som de mer erfarne skikjørerne, og det er bekymringsfullt. Det er ikke alle som har de samme forutsetningene for å vurdere skredfaren. Skredfaren endrer seg fra dag til dag – det kan være trygt den ene dagen, men endre seg til neste dag. De vurderingene er det ikke alle som kan ta, sier Pettersen.

TROMSØ ALPINPARK: Slik ser skianlegget i Kroken ut i dagslys. Området til høyre for løypene viser skråningene hvor flere skikjørere har valgt å ta seg ned den siste tiden. Foto: Ronald Johansen / iTromsø