- Om vi skal ha mer undervisning om seksuell trakassering, må vi kutte noe annet, sier han.

Politikere og forskere har de siste dagene meldt at de ønsker mer undervisning om seksuell trakassering i skolen, for å forebygge. Asbjørn Rikardsen mener at det ikke er så enkelt.

- Her på skolen har vi både handlingsplan mot trakassering og mobbing, og en egen handlingsplan mot seksuell trakassering. Det har vi hatt siden 90-tallet. Rådgiverne våre kurses for å håndtere seksuell trakassering, og vi har et godt samarbeid med U18 i politiet, Nav, PPT og helsesøster, sier rektoren.

Trenger ikke mer undervisning

Rikardsen mener man ikke kan løse problemer ved å legge mer ansvar på skolen.

- Det er et fint ordtak som heter at «det skal en hel landsby til for å oppdra et barn». Skolen har en viktig del i å forebygge seksuell trakassering, og vi gjør veldig mye, men vi kan ikke gjøre det alene. Skal vi ha mer tid til å undervise om seksuell trakassering, betyr det nødvendigvis at vi må ha et mindre fokus på noe annet. Kanskje man skal utfordre politikerne til å si hva vi i så fall skal gjøre mindre av? Men det blir vel som å banne i kirken, sier Rikardsen.

SE OGSÅ: Carolines video av trakasseringen

Kulturell bakgrunn

Han mener man må være oppmerksom på kulturell bakgrunn i arbeidet for å forebygge seksuell trakassering.

- Et element som kan være verdt å tenke på her er at ulike kulturelle bakgrunner kan være en utfordring. Noen som kommer til Norge kan ha en ulik etisk og moralsk oppfatning enn hva vi har i Skandinavia, og det er et element vi må være klar over.

- Når det er sagt, så gjør vi mye her på skolen. Vårt slagord er «se og bli sett». Det handler om omtanke for hverandre. Det viktigste for å forebygge seksuell trakassering er god moral og etikk. Man må forstå hvorfor vi har de lovene vi har og hvordan de skal gjøre samfunnet vårt best mulig for flest mulig, avslutter rektoren.