TINGHUSET: I Nord-Troms tingrett onsdag fortsetter straffesaken mot en mann (50), som står tiltalt for to drap.

Les alt fra rettssaken her.

Svært uvanlig

Morten Støen, politioverbetjent i våpengruppa i Kripos, forklarte seg i retten om det antatte drapsvåpenet, en eldre Colt revolver kaliber 38, som ble funnet i tiltaltes leilighet.

– Vi fikk inn flere våpen for undersøkelse, men dette er det eneste våpenet som er aktuell ut fra forholdene i saken, forklarer Støen, med henvisning til de tre kulene som ble funnet i kroppen til drepte Hermod Magne Steinsund og en eske med patroner funnet i tiltaltes leilighet.

Hundre år gammel

Serienummeret fra revolveren viser at den ble produsert i 1898. Søk fra Kripos viser at våpenet er ikke meldt stjålet i Norge. I Kripos’ oversikt over destruerte våpen, som totalt består av 92.000 våpen, er det ifølge Støen kun 69 av disse som er registrert med kaliber 38, lik det antatte drapsvåpenet.

Blant våpnene som ble funnet hjemme hos tiltalte, var også en annen eldre revolver, et luftgevær og et kombinasjonsvåpen, med både rifle- og hagleløp.

– Dette ser vi nesten aldri

Støen opplyste for retten at i revolveren, som er det antatte drapsvåpenet, er det brukt en mer moderne og litt mindre patron enn revolveren egentlig er lagd for, lik ammunisjon som er funnet i tiltaltes leilighet. Patronene kan likevel brukes i revolveren.

– Vi har overensstemmende spor på prosjektilene funnet i den avdødes kropp og prosjektilene som er prøveskutt i revolveren av oss. Sporene er systematisk overensstemmende og det vi ser stemmer bra, men det er en del vi ikke ser fordi prosjektilene er skadet, så vi konkluderer ikke sterkere enn med at prosjektilene i den avdødes kropp kan være avfyrt fra den aktuelle revolveren. Siden patronene er litt for små for våpenløpet, får vi noen dypere spor i prosjektilene. Slike spor som dette ser vi nesten aldri, konkluderer Støen.

– Denne koblingen mellom kuler i avdøde og beslag i tiltaltes bolig er veldig viktig, uttaler aktor, førstestatsadvokat Lars Fause, til iTromsø.

Høye smell

Angående patronhylsene og et prosjektil som har vært forsøkt avfyrt som ble funnet hjemme hos tiltalte, konkluderer Kripos med at de etter all sannsynlighet er avfyrt fra det antatte drapsvåpenet.

– Dette våpenet er et svært uvanlig våpen, understreker Støen.

– Er det mye lyd når en slik revolver avfyres, ønsket forsvarer å vite.

– Ja, det smeller en god del, sier Støen.

Den tiltalte mannen har i avhør fra 2014 fortalt politiet at han ikke har våpenkort.

350 biologiske spor

Helen Johannessen, senioringeniør ved avdeling for rettsgenetikk i straffesaker i Folkehelseinstituttet, forklarte retten om de biologiske sporene som er sikret i saken.

– Vi har analysert omtrent 350 prøver i denne saken med tanke på biologiske spor, opplyser hun.

LES OGSÅ: Fant 100 blodflekker i tiltaltes stue

I tiltaltes leilighet viste 32 prøver for indikasjon på blod identisk DNA som antatt drepte Stein Håvard Larsen. Prøvene er blant annet tatt fra tiltaltes stue, den tidligere omtalte grønne bagen og et hjul på en tralle som ble funnet i tiltaltes bod.

Prøver fra ei skjorte funnet i tiltaltes leilighet, viste DNA fra antatt drepte Stein Håvard Larsen på utsiden og DNA fra den tiltalte mannen på innsiden. Totalt i leiligheten viste ti prøver for blod en blanding av DNA fra tiltalte og Larsen, blant annet fra stuegulvet.