Tirsdag skrev iTromsø om at flere skikjørere var observert utenfor løypene i Tromsø Alpinpark. Dette til tross for at skredvarslet for Tromsø er oppjustert til faregrad tre, som innebærer en betydelig fare for skred. Torsdag ettermiddag og kveld trosset likevel flere kjørere advarslene.

– Veldig mye av kjøringen kan se farlig ut fra Tromsøya, men de aller fleste holder seg over gjerdene like over steinbruddet, og der er det forholdsvis trygt. Det er når man kommer nærmere Lunheim-siden at det begynner å bli bratt og farlig, sier daglig leder ved Tromsø Alpinpark, Rune Kufaas, og fortsetter:

– Vi kan ikke nekte dem å bruke fri natur, men de som gjør det tar en kalkulert risiko. Det har gått bra så langt i år, men jeg er ikke så sikker på at det kommer til å fortsette sånn.

LES OGSÅLars (51) var meter unna snømassene

Farlige områder

Siden 2009 har to personer omkommet etter å ha blitt tatt av snøskred i det aktuelle området på Lunheim. I februar 2009 døde en 23 år gammel kvinne av skadene hun pådro seg i et snøskred. Fire år senere, i mars 2013, omkom en 38 år gammel mann fra Tromsø da han ble tatt av snøskred i samme område.

Det har i tillegg gått tre skred i Djevelberget siden alpinparken åpnet i januar.

LES OGSÅLokale bedrifter støtter to- og firbeinte skredhelter

Lanserer patrulje

Rune Kufaas har tidligere opplyst til iTromsø at alpinparken jobber med å få på plass en skipatrulje med høy kompetanse på skred og sikkerhet. Patruljen skal teste forholdene før løypene åpner, snakke med folk om skredfare og sikkerhet og drive forebyggende arbeid.

– Allerede til helgen er skipatruljen på plass i Kroken. Den består av medlemmer fra fjellsportgruppa i Troms Turlag, og det er de som forestår og bemanner opp patruljen. Vi har allerede mange som skal gå i turnus, forteller Kufaas.

Ifølge den daglige lederen vil patruljen i første omgang konsentrere seg om fjellsiden i helgene.

Stort behov

– Men som vi har sett den siste uken, er hverdagene vel så viktige. Det blir et økonomisk spørsmål, men slik ting ligger til rette i dag, stopper ikke økonomien oss, forteller han.

Ifølge Kufaas har de fleste andre skianlegg i Norge allerede en slik patrulje.

– Det blir nybrottsarbeid for oss, men vi skal få utvekslet erfaringer med dem som allerede har drevet med dette i flere år, legger han til.

TRYGT: Selv om det kan se farlig ut fra øya, påpeker Rune Kufaas at det er forholdsvis trygt å kjøre utenfor løypene dersom man holder seg over steinbruddet. Foto: iTromsø-tipser