Den nye Kvaløyaforbindelsen er en hett tema i politikken i Tromsø og denne helgen tok Høyre et standpunkt i saken ved å stille seg bak en tunnel til Håkøya. Leder for Naturvernforbundet i Tromsø, Anton Petter Hauan, er ikke fornøyd med dette.

– Dersom en Håkøyforbindelse realiseres vil det torpedere byutviklingen i Tromsø. Vi kommer til å få en mye større byspredning, noe det kollektive tilbudet i Tromsø ikke har kapasitet til. Dermed vil man ikke oppnå målsettingen om å få færre privatbilister i byen, uttaler Hauan.

Bymiljøavtale

Realiseringen av en Håkøyforbindelse sår han også tvil om.

– Den vil ikke kunne oppfylle kravene til en statlig bymiljøavtale som gir statlig finansiering til byutvikling. Dermed tror jeg prosjektet blir så dyrt at det ikke vil kunne gjennomføres, sier Hauan og fortsetter;

– Man vil også miste penger som kan brukes på sykkelstier, bedre kollektivtilbud og andre miljøvennlige tiltak.

Positiv til tanken

Han setter dog pris på Høyres mål om å gjøre reisetidene i Tromsø kortere, men mener ikke dét argumentet kan brukes i denne sammenhengen.

– Det er fint at det har en visjon for landsdelen, men dette er et Tromsø-prosjekt. De store reisetidene vil man uansett ikke kutte gjennom en Kvaløyforbindelse, men gjennom større tiltak, konstaterer Hauan.