– Det ser ut som det er naturen selv som har skapt disse bergformasjonene, men det er faktisk en kunstner med ti års erfaring som har laget dette, sier Espen Rafter.

Spennende

Det er Rafter og kollegene på Polaria som får ansvaret for driften av akvariet, adskillig større enn det de er vant til. Også vaktmesteren på Kystens Hus får sin del av ansvaret. Han har fulgt prosessen med å bygge opp interiøret i akvariet tett.

– Jeg er mektig imponert. Jeg synes det har blitt kjempefint. Selv den lille båten ser ut som den har ligget lenge på havets bunn. Det er litt spennende, dette, innrømmer vaktmester Kjell Inge Håkonsen.

Betongen som er sprøytet utenpå skjelettet av PVC og netting, er malt for at bunnformasjonene skal se mest mulig ekte ut.

– Han har hatt et godt øye for dette, se på fargene, legger Rafter til.

I transitt på Polaria

Akvariet på Kystens Hus rommer hele 90.000 liter saltvann, er 18 meter langt, 2,6 meter bredt, 3,5 meter høyt (fra gulv til tak) og har et 2,0 meter høyt vannspeil. Prislappen er på rundt 20 millioner kroner.

Foreløpig er det naturtro fjellformasjoner og et båtvrak som pryder bunnen av gigantakvariet på Kystens Hus. Nå starter Polaria arbeidet med å lage sandbunn, før det etter hvert kommer planter, sjøvann og fisk. Det skal legges et lag med bølgeplast i akvariebunnen før det fylles på med skjellsand.

De første fiskene som får svømme rundt i det nye akvariet befinner seg allerede i fangenskap på Polaria. Ute står det et basseng med både steinbit, torsk og sei som har vokst seg store, mens det inne på Polaria er ulike flatfisk, som kveite, rødspette, lomre og kloskate.

Åpning i mars

Fiskene har allerede vent seg til å bli matet, for når «matfar» Espen Rafter låser opp døra til bassenget, kommer torsken svømmende mot overflaten med åpen munn. Torsken er villfanget, men er blitt temmet av å leve i fangenskap.

– Torsk er en lett fisk å ha i akvarium og lærer seg fort vaner. Torsk spiser hverandre, så derfor må de tilvennes et liv i akvarium, og bli matet, sier han.

Åpningen av akvariet har vært utsatt flere ganger på grunn av tekniske problemer, men nå er planen at den offisielle åpningen vil finne sted torsdag 3. mars.

NATURTRO: Espen Rafter (til venstre) og Kjell Inge Håkonsen foran en av de store, naturtro bergformasjonene som pryder bunnen av akvariet på Kystens Hus. Foto: Trond Tomassen
I TRANSITT: Akvarieleder Espen Rafter ved utebassenget på Polaria hvor det svømmer torsk, sei og steinbit som om ikke lenge skal flyttes til akvariet på Kystens Hus. Foto: Trond Tomassen
MATVETT: Torsken kom svømmende til overflaten med en gang «matfar» Espen Rafter kom. Foto: Trond Tomassen