I fjor sommer ble Moen ferdig utdannet sommelier, også kjent som vinkelner, ved Kulinarisk akademi i Oslo. Søndag fikk han satt ferdighetene sine på prøve mot Norges beste i bransjen under Penfolds Junior Wine Awards.

– Det er en konkurranse for vinkelnere under 25 år der man konkurrerer gjennom teoretiske prøver og blindsmakninger. På blindsmakingene får man poeng for analysen av vinene, som for eksempel hvor de kommer fra, hvilke druer de er laget på og hvordan de er oppbevart, forklarer Moen.

Flytende premie

Da poengene ble telt opp på slutten av dagen endte Moen på tredjeplass, som var innenfor målsettingen om pallplass.

– Jeg var med i fjor, før jeg var ferdig utdannet, men kom meg ikke til finalerunden engang. I år gikk det derimot mye bedre og jeg kan si meg veldig fornøyd med en tredjeplass, konstaterer han.

Premien for pallplasseringen var heder og ære, samt en betraktelig mengde med god vin som Moen nå kan nyte.

Flytter til Australia

Den 24 år gamle vinkelneren oppdaget for øvrig sin interesse for yrket under utdannelsen sin ved kokkelinja på Breivika.

– Egentlig skulle jeg bli kokk, men oppdaget fort at jeg likte meg bedre ute i restauranten enn på kjøkkenet, forklarer Moen, som nylig returnerte til Tromsø for å jobbe på De 4 Roser, etter et lengre opphold i Trondheim.

Han blir dog ikke blivende lenge i hjembyen, for i mars settes kursen videre mot Sydney for satse på vinkelner-yrket.

– Jeg har en kamerat som bor der slik at jeg kan bo rimelig, også er planen å finne meg en jobb så fort jeg kommer dit. Trolig har jeg allerede en på plass, men det er så mye utskiftninger i bransjen at man vet aldri helt hvordan ting vil bli, forteller en forhåpningsfull Moen.

TREDJE BEST: Marelius Kristiansen Moen (24) havnet på tredjeplass i Penfolds Junior Wine Awards. Foto: Torjus Berglid