– De to skal presentere prosjektet sitt og fortelle om diplomoppgaven som de laget på Arkitekthøgskolen i Oslo, som viser et enormt potensial for Alfheim-tomten, sier Mads Nermo, leder i Nord-Norges Arkitektforening.

Har stort potensial

Det er en kjensgjerning at Alfheim svømmehall er preget av langt fremskredent forfall som følgende av manglende vedlikehold etter at arkitekt Hovigs landemerke sto ferdig i 1965. Byrådet har uttalt at kommunen ikke har penger til å drifte Alfheim dersom badelandet på Templarheimen blir bygd.

Onsdag kveld inviterer arkitektforeningen til åpent møte i bystyresalen på rådhuset hvor det blir orientering om statusen for svømmehallens bygningsmasse, presentasjon av diplomoppgaven og diskusjon om svømmehallens fremtid.

– Alfheim svømmehall et kjempeviktig arkitektonisk objekt i byen, og de to arkitektstudentenes diplomoppgave er et kjempeinteressant forslag som viser hvordan bygget kan tas vare på. Alfheim er et bygg med kjempepotensial, sier Nermo.

Unik plassering

Han viser til at arkitekt Jan Inge Hovig hadde planer om tilbygg som aldri ble realisert. Nå har arkitektstudentene Magnus Vågan og Eirik Martin Tollåli tatt utgangspunkt i planene fra 60-tallet og laget en oppdatert, moderne visjon av de opprinnelige planene.

– Vår presentasjon på onsdag er et innlegg om hva som kan skje med Alfheim. Vi har gjort et stort arkivstudium på bygget og arkitekt Hovig, sier Magnus Vågan.

Han mener Tromsø trenger et nytt badeanlegg, og viser til at tross økt folketall har det ikke vært bygd basseng siden Stakkevollan svømmehall åpnet på 80-tallet.

– Alfheim svømmehall og tomta rundt har kapasitet til å virkeliggjøre Hovigs tanker, gjennom restaurering og transformasjon. Vi har tatt utgangspunkt i det han ikke fikk realisert, som utgjør to tredjedeler. Alfheim har noe som man ikke finner andre steder, som Tromsø burde være stolt av. Det er synd dersom svømmehallen forsvinner, sier Vågan.

Ny fortolkning

En del av det som ligger til grunn for Tromsøbadet på Templarheimen har arkitektstudentene tatt med i sitt prosjekt, med både 50-metersbasseng, stupetårn, flere mindre basseng og vannaktiviteter. De har fulgt Hovigs ideer og satt dem inn i en ny sammenheng.

– De har prøvd å ivareta litt av programmet som ligger i Tromsøbadet. Det de har gjort med utgangspunkt i Alfheim svømmehall, er spennende. De har tatt utgangspunkt i Hovigs prosjekt og idé, og har gjort en ny fortolkning, sier prosjektleder Frode Gustavsen i Tromsø kommune.