Det var lørdag at flere personer ble oppmerksom på en større båt som oppholdt seg rett ved iskanten, ikke langt fra flere isfiskere.

– Båten satte fart mot isen og kjørte opptil flere ganger opp på isen. Bølgene etter båten var også med på å bryte den opp. Der hvor du ser isflakene, har det vært fast is, og der sto det opptil 10 personer og fisket bare fem-ti minutter tidligere. Det kunne fått fatale konsekvenser, sier Geir-Oskar Isaksen (27) som selv var vitne til opptrinnet.

Kunne gått liv

Han bor i Sørbotn i Ramfjord og anslår at rundt 200–300 meter av isen har blitt brutt opp etter at båten var der lørdag.

– Den kjørte med fart opp på isen før den seg tilbake. Man kunne se svartrøyken fra båten da den gasset på. De som oppholdt seg lenger inn på isen, så at isen bevegde seg i bølgelignende bevegelser innover mot dem. Hvis det hadde stått noen på isen der, så hadde de falt imellom isflakene, og da er det veldig vanskelig å komme seg opp. Her kunne det gått menneskeliv, mener Isaksen.

Tilbake mandag

Mandag var den samme båten tilbake ved iskanten i Ramfjorden, og satte igjen fart mot isen for å havne delvis opp kanten.

– De kom inn igjen med samme båt, og det samme skjedde igjen. Denne gangen løsnet det en god del is fra den motsatte siden. Da måtte også en av isfiskerne løpe på land da isen begynte å løsne, forteller Isaksen til iTromsø.

Folksomt på isen

Isen i Ramfjorden er populær blant folk i bygda. I tillegg kommer det mange fra byen for å fiske, ifølge 27-åringen.

– Det er mange som bruker isen, spesielt i helgene. Sist helg har det sikkert vært over 50 personer totalt på isen, sier Isaksen.

Han legger til at isen er over 25 centimeter på det tykkeste.

– Den er trygg å gå på, men når en stor båt kjører mot isen og delvis oppå den, vil den slås opp av båten og bølgene. Til slutt ender det med at man ikke tør gå på den, sier 27-åringen og legger til at folk i området ikke hadde reagert dersom båten hadde kjørt rolig ved kanten av isen.

Han vet ikke hva båten gjorde i området eller årsaken til at kapteinen gjentatte ganger valgte å kjøre båten opp på isen.

Varslet politiet

Isaksen forteller at han har varslet politiet i Tromsø om hendelsene, men har så langt ikke anmeldt saken.

– Man skal ikke sette andres liv i fare på den måten når man kjører båt. Det er uforsvarlig og farlig. Man må ta hensyn til forhold og andre når man eier og fører en båt på denne størrelsen. Med tanke på alle som bruker isen og er der daglig, ser vi på dette som alvorlig. Man kan prise seg lykkelig for at ikke noen menneskeliv gikk tapt her.

Øyvind Gundersen, operasjonsleder i Troms politidistrikt, opplyser til iTromsø at de kjenner til saken.

– Vi ønsker å komme i kontakt med båtføreren og få ham i tale om det som har skjedd. Vi har imidlertid ikke klart å lokalisere ham eller identifisere båten, sier han.

Heller ikke iTromsø har lyktes med i å komme i kontakt med båteieren.