I regi av Tromsø Ungdomsråd møttes seks av byens ungdomsledere til debatt på ungdomshuset Tvibit.

– Målet er at vi sammen skal kunne støtte saker som er viktige for ungdom, og få en tverrpolitisk enighet rundt sakene for å styrke dem, sier Astrid Johannessen, leder i Tromsø Ungdomsråd.

Hovedsaker

Debatten tok utgangspunkt i ungdomsrådets fem hovedsaker: Et kulturkort til ungdommen med rabatt på kulturarrangementer, en Nord-Norgebane for å binde Nord-Norge til resten av landet, selvmordssikring av Sandnessundbrua, å bedre helsetilbudet for unge gjennom en psykisk helseuke og flere og bedre psykologer, samt en aktivitetsmesse i skoletiden hvor ungdom kan få oversikt over hvilke muligheter de har på fritiden.

Flere dødsfall

Etter endt debatt kunne samtlige seks ungdomspartiledere si seg enig i fire av fem hovedsaker fra Ungdomsrådet.

– Vi ble enige om at alle partiene støtter en Nord-Norgebane til Tromsø og muligheten for å få dette på plass i fremtiden, for eksempel som en forlengelse av jernbanen som i dag går til Narvik, oppsummerer Johannessen etter debatten.

Videre forteller hun at det er tverrpolitisk enighet om at man må få på plass en selvmordssikring av Sandnessundbrua.

– Det har vært en stor nedgang i antall dødsfall på Tromsøbrua etter at sikringen der kom opp, men som en konsekvens av det ser vi at antallet dødsfall på Sandnessundbrua har økt.

Psykisk helse

Det var også enighet om å arrangere dager med fokus på psykisk helse i skoletiden.

– Det kan gjøres i form av workshops og foredrag med helsesøster, UiT, studenter og organisasjoner, sier lederen for Tromsø Ungdomsråd.

– Vi kommer også til å gå i gang med planlegging av en aktivitetsmesse for ungdommen. Vi skal møtes igjen i neste uke for å utrede sakene og blant annet sette en ramme for hvordan vi ønsker at en aktivitetsmesse skal være, legger Johannessen til.

Viktig samarbeid

Bendik Hugstmyr Woie sitter i styret i Rød Ungdom og mener ungdomsrådet gjør en viktig jobb for ungdommen ved å arbeide for en felles støtte rundt de aktuelle sakene.

– Vi mener det er spesielt viktig både med kultur og psykisk helse blant ungdom. Det er noe man må satse på, sier Woie som også sitter i kommunestyret i Tromsø for partiet Rødt.

Selv om det ikke ble enighet rundt et kulturkort for ungdom i kommunen, mener politikeren at de likevel må gjøre det de kan for å få et best mulig kulturtilbud for ungdommen.

– Nå vil det videre arbeidet blant annet bestå i å få sakene vi har blitt enige om opp i kommunestyret. Dette er saker som er viktige for ungdommen, og det viser at vi kan samarbeide om noe vi er enige om, sier Woie.