Her har jeg et forslag. Velg en naturbruksutdannelse! Hva er så det? Jo, ikke overraskende, du lærer å bruke naturen! I Nord-Norge har vi en masse natur. Og du, som nordlending, har mange fortrinn. Ett av dem er at du kan hanskes med årstidene slik de er her. Du vet hvordan du skal kle deg vinterstid for å holde varmen, du har lært hvordan te deg i all slags vær. Du går ut i uværet uten å kny. Og du kjenner at det er friskt!

Naturbrukslinjene på Senja videregående skole, studiested Gibostad, lærer oss å bruke naturen vår, å utnytte mulighetene den byr på og å trives i og med naturen. Naturen er her for oss, for deg og meg. På studiested Gibostad kan du lære deg matproduksjon til lands og på sjøen – og i vassdragene i innlandet, lære deg drifta av båtene som seiler på kysten. Og få yrker er vel viktigere enn det å drive matproduksjon, ikke sant?

Skolen på Gibostad er stedet om du vil lære å tjene lønna di i oppdrettsnæringa eller i fiskeriene, lære deg å beherske jordbruk, noe skogbruk eller hagebruk, om du vil lære deg husdyrbruk og jakt, bruk av traktorer med utstyr, snøskutere og båter i et godt skolemiljø. Om du vil, kan du lære deg å hanskes med hest. Alt etter hvilket programfagområde du velger innenfor naturbruk, grønt eller blått, dvs. på landjorda eller på sjøen.

Dessuten inneholder naturbrukslinjene såkalte fellesfag, det vil si obligatorisk utdannelse i norsk, matematikk, engelsk, kroppsøving, naturfag og samfunnsfag. Noen av disse fagene i ett år, andre fordelt på for eksempel to år.

Du kan gå opp til tre år på skolen på studiested Gibostad. Om du velger grønn retning, så kan du kalle deg agronom etter tre år. Da kan du søke arbeid innenfor offentlig administrasjon der du kan gi for eksempel bønder råd i deres aktivitet. Velger du blå linje, får du fagbrev etter to år på skolen og to år som lærling. Da kan du, om vil, søke høyere utdanning med fagbrev.

Skolen kan tilby hybler til elevene.

Gibostad ligger om lag en times bussreise fra Buktamoen, og en knapp halvtime fra Finnsnes. Studiested Gibostad har mer enn hundre år gamle røtter som naturbruksskole for Nord-Norge, men er fortsatt moderne!

Kjære nordlending, om du er fra Troms eller Nordland: Velkommen til å søke elevplass på Senja videregående skole, studiested Gibostad! Eller på en annen naturbruksskole i Troms eller Nordland. Det gjør du via nettstedet vigo.no.