Lederen i Nordlys 8.2. refererer til tidligere byråd Kristoffer Kanestrøm som sår tvil om byrådet har tenkt å gjennomføre løftene fra valgkampen om å ansette flere hjelpepleiere og sykepleiere i faste stillinger. Dette fordi kommunen har lagt ut et anbud på kjøp av vikartjenester fra private byråer som henviser til vikarbruken i 2015. For helse og omsorgs del var den på 7 millioner kroner.

La det være helt klart at Tromsø kommune også i årene som kommer vil ha bruk for vikarer for å dekke opp sykefravær, permisjoner og ferieavvikling. Innleide vikarer avhjelper både akutte situasjoner og perioder der vi har problemer med å rekruttere til for eksempel sykepleierstillinger. Å benytte vikarer fra private selskap er dyrere for kommunen enn å benytte egne ansatte. For å klare innsparingsmålet vi har satt oss, må vi derfor klare å redusere behovet for innleide vikarer. Dette er noe vi jobber med hver eneste dag.

For eksempel arbeides det med å skape en heltidskultur i kommunen. Dersom vi får flere av de som i dag går i deltidsstillinger til å øke sin stilling, vil det bety mye. Nærværsprosjektet har ført til at sykefraværet i kommunen nå er lavere enn på mange år. Vi organiserer arbeidet på smartere måter med vandrevakter, vikarbaser og toppbemanning. Det betyr flere hjelpepleiere, sykepleiere og andre fagfolk i faste stillinger. Et nytt turnusprosjekt og innføring av velferdsteknologi er andre eksempler som vil gjøre arbeidet innen helse og omsorg bedre tilpasset behovet til brukerne.

Anbudet på vikarer som gikk ut nå nylig har en referanse til forbruket siste 12 mnd. Dette som en illustrasjon på hva kommunen har kjøpt tidligere. Det er imidlertid lagt inn en klar forutsetning om at leverandører skal forholde seg til oppgitte kvanta kun som veiledende og ikke på noen måte som bindende for oppdragsgiver. Tiltakene vi har satt i gang vil redusere behovet for innleide vikarer. Det er vår klare målsetting og med god hjelp fra dyktige ansatte skal vi klare å holde de løftene vi ga i valgkampen.