I dag ser vi at arbeidsløsheten vokser og en nedgang i oljeindustrien. Derfor må vi føre en politikk for sjømatnæringa som gjør at vi henter ut største mulige verdi av fisken vår. Over tid har vi sett at det er ferskt råstoff av høy kvalitet som får best betalt i markedet. Da kan vi ikke vedvare med å høste fisken med andre metoder enn det som gir best kvalitet. Trålerne fikk i sin tid konsesjon til å fiske fordi de skulle gi industrien råvarer gjennom hele året. Det skjer ikke i dag, og fisken holder ofte ikke god nok kvalitet. Når trålerne ikke klarer å oppfylle samfunnsoppdraget sitt er det på tide å tenke nytt. SV mener derfor at det er på tide å fase ut trålerne, og tilbakeføre kvotene til kystsamfunnene.

Det vil alltid være sesongvariasjoner i fiskeriene, men SV støtter tiltak som levendelagring og bonus for leveranser av fersk fisk for å utjevne sesongene i så stor grad som mulig.

I en overgangsfase før trålerne blir faset ut må leveringsplikten og aktivitetsplikten innskjerpes. Istedenfor å lette opp gjennom en regionalisering som vil bety nedlegging av landindustri langs kysten så må vi finne måter å gjøre leveringsplikten reell igjen. SV vil vurdere fratrekk i kvotene til trålere som ikke klarer å levere i tråd med leveringsplikten. I SV mener vi og at det kan være fornuftig at bearbeidingsplikten ikke gjelder for hvor eneste landing, men for et snitt over tid.

Ombordproduksjon og fritt redskapsvalg er et feilsteg. All kunnskap og erfaring tilsier at dette vil føre til at industrien får mindre råstoff. SV i Nord-Norge mener at vi må føre fisken til land for produksjon. I tillegg må vi pålegge alle å ta med restråstoffet på land.

Levendelagring er en viktig strategi, og kanskje det meste sentrale grepet for å utjevne sesongene. Regleverket bør gjennomgås for å forenkle dette. Blant annet må vi få en grundige vurderingen av om at det bør bli lettere å få lov til å vedlikeholdsfore fisken over tid. Det må fremdeles være kvotebonus for levering av levende fisk og fersk fisk.

Satsing på automatisering og roboter er nødvendig for å kunne konkurrere med lønningene i andre land. Det er bare gjennom å være smartere enn andre vi kan konkurrere globalt. SV vil derfor ha et eget program i Innovasjon Norge/Norsk forskningsråd med et spesifikt fokus på automatisering i sjømatindustrien. Det ville og være en stor fordel om vi kunne finne løsninger for å produsere laks og hvitfisk i samme anlegg for å kunne gi anlegg flere ben å stå på. Istedenfor å satse på industrien ombord i båtene må vi satse på industrien på land.

Fiskeriene er, har vært, og og vil fortsatt være en svært viktig del av nordnorsk næringsliv. Dersom vi skal kunne fortsette med å ha verdiskapning og dermed gode arbeidsplasser må vi gjøre ting smartere enn før. Dagens situasjon med havfiskeflåte som fryser fangstene på sjøen og trålere med leveringsplikt som ikke blir oppfylt er ikke svaret. Det langsiktige svaret er at kontrollen med fiskeressursene blir tilbakeført til kystbefolkningen. Slik kan vi skape de gode ideene og de gode produktene som markedet vil ha.