Dagens sentrumsplan er i ferd med å gå ut på dato, er den klare meldingen fra det sittende byrådet.

– Vi trenger å få flere boliger i sentrum, og derfor må vi få på plass en revidering av sentrumsplanen, sier byrådsleder Kristin Røymo (Arbeiderpartiet).

Og de punktene i sentrumsplanen som nå ser ut til å stå for fall er høyde- og omfangsbestemmelser.

Vil bygge høyt

– Kanskje må vi nå gå bort fra å kun se på høyde på byggene og heller se på form. Så lenge byggene kan settes i sammenheng med øvrig bebyggelse må vi kanskje tillate at det bygges veldig høyt, sier Røymo.

Hun mener at de tidligere debattene om høyde må parkeres, men understreker at det ikke vil være snakk om noe frislipp.

– Man må se på dette ut fra forutsetningene for hvert enkelt prosjekt. Vi må se på dette på en klok måte – og det må være en totalvurdering som styrer, sier hun.

Helt nye forutsetninger

Dagens sentrumsplan ble vedtatt i 2008, men siden den gang har utviklingen gått i andre retninger enn datidens forutsetninger, mener Røymo.

Antall innbyggere i byen har vokst kraftig – med nesten 5.000, samtidig som antall boliger sleper etter.

Dessuten er det kommet inn krav om mer miljøvennlig byplanlegging, slik at det ikke lenger er ønskelig eller mulig å spre boligbyggingen utover.

Vil ha fortgang i arbeidet

– Vi mener at boligbygging i sentrum derfor må prioriteres, og muligheten for innbyggervekst i sentrum er veldig store, sier Røymo.

Hun ønsker å øke antall boliger ved hjelp av to ting: fortetting av nåværende boligbestand – og omdanning av andre bygg til boliger.

– Vi har stilt oss spørsmålet om det vil være mulig å få plass til 3.000 nye boliger i bysentrum, sier Røymo.

Byrådslederen har siktet innstilt på å komme i gang med arbeidet med ny sentrumsplan så raskt det lar seg gjøre.

– Vi setter i gang arbeidet nå med en gang, og det har vi lyst til å gjøre i samarbeid med aktørene i byen som utvikler boliger, sier hun.

Høyeste prioritet

Røymo vil ha tett dialog både med næringsinteresser i byen og de øvrige politiske partiene rundt en revidering av sentrumsplanen. Hun sier at de første møtene allerede har funnet sted.

– Vi har allerede gjennomført et boligpolitisk forum der vi har drøftet dette. Det har vært en viktig arena for å drøfte strategier for boligbyggingen i Tromsø, sier hun.

Ifølge henne vil det ikke finnes mange andre området som vil være viktigere for byrådet.

– En ny sentrumsplan vil være blant det mest prioriterte vi skal jobbe med, og vi håper på å få den revidert så raskt som mulig, sier hun.

– Slutt med vinglingen, ta ansvar

Venstres Jonas Stein tviler sterkt på at byrådet vil lykkes med å revidere sentrumsplanen.

– Det det driver med i dag tilsier ikke det. De driver med seminarer, vingling og tøv – og klarer ikke å ta beslutninger. Det har aldri vært så mye etasjepolitikk som nå i kommunen, sier han.

Han viser til at byrådet nylig har sagt nei til to større byggeprosjekt som utfordret høydebestemmelsene – Bjørnstranda og to blokker på Strandkanten.

– Dessuten har man sagt nei til en fire etasjers blokk på Grønnåsen – det viser at man ikke har vilje til å la utbyggere bygge høyere, sier Stein.

Tidligere byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp), sier at dersom byrådet klarer å revidere sentrumsplanen så er det veldig positivt.

– Om vi skal klare å oppfylle klimaforliket fra Stortinget så må folk få lov til å bo innenfor gang- og sykkelavstand fra sine arbeidsplasser. Da må man kunne bygge høyere og tettere i sentrum, påpeker hun.

Alvarstein vil at hvert enkelt prosjekt skal bedømmes individuelt – uten å være begrenset av utdaterte høydebestemmelser. Og ifølge henne haster det med å få sentrumsplanen fornyet.

– I dag endres forutsetningene for planene så raskt at vi ikke rekker å revidere dem raskt nok. Så det er helt legitimt å nå revidere planen fra 2008, sier hun.

UTÅLMODIG: Byrådsleder Kristin Røymo vil komme i gang med ny sentrumsplan så raskt som mulig. Foto: Christer Pedersen