iTromsø har fått opptaket politiet gjorde av samtalen. I klare ordelag gir innringeren beskjeden som gjør at alarmen går og skolen evakueres. Etter å ha gjennomsøkt skolebygningen, konstaterer politiet at det var snakk om falsk alarm. Det skjedde klokken 14.10 på ettermiddagen.

Ser alvorlig på

Konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes karakteriserer innringingen som en alvorlig, straffbar handling som får store konsekvenser for mange.

– Å true med drap, herunder å sprenge en skole, medfører som regel fengselsstraff. Foruten belastningen med pågripelse, ransaking og straffereaksjon, vil et plettet rulleblad kunne være ødeleggende – blant annet begrense studie- og yrkesvalg.

Skaper frykt

– Denne typen handlinger skaper frykt. Mange drar paralleller til svært alvorlige straffesaker og terrorhandlinger som har rammet inn- og utland.

– Videre utløser slike trusler gjerne store ressurser hos politiet, skole og andre som blir involvert.

Ikke noe å spøke med

Einar Sparboe Lysnes understreker at ingen bør tro at man kan spøke med denne typen handlinger.

– Vi har de siste ukene sett eksempler på ungdom som for sent har innsett alvoret i og konsekvensene av sine handlinger. De bryter sammen når virkeligheten går opp for dem.

Konsekvensene

– Og de ødelegger ikke bare for seg selv og sin familie. I tillegg kommer konsekvensene ved at de påfører hundre- eller tusenvis av uskyldige en betydelig engstelse, sier Lysnes.

Politiet advarer ungdom og andre mot å tro at de på mobilappen Jodel og andre ligningene nettsteder, kan opptre anonymt.

Samarbeider

– Vi samarbeider med Jodel som er tydelig på at de ikke tolererer trusler og straffbar sjikane og mobbing. De vil derfor – på begjæring fra politiet – utlevere informasjon som gjør det mulig å identifisere gjerningsmenn, presiserer politimesteren.

Uoppklart

Hva angår den konkrete trussel mot Tromsdalen videregående skole, er saken fortsatt uoppklart. Etterforskerne har likevel godt håp om å finne ut av saken – ikke minst ettersom det kan være flere enn selve gjerningsmannen som kjenner til dette.

– Derfor ber vi fortsatt om tips, sier Einar Sparboe Lysnes.

Henlagt

I kjølvannet av trusselen mot skolen i Tromsdalen, fikk politiet også inn en melding via Jodel. Ifølge den, var det også utplassert en bombe på Breivika videregående skole.

Meldingen ble mottatt klokken 10.30 og lød slik: «Bombe på breivika nu!».

Ganske raskt valgte politiet ikke å vektlegge trusselen fordi den ikke ble sett på som reell. Den saken er ifølge Sparboe Lysnes henlagt.

Bombetrussel: Fra denne telefonautomaten midt i Storgata ringte en mannsperson ikke en bombetrussel til politiet. Foto: Trond Haakensen
Etterforskes: Politiinspektør Einar Sparboe Lysnes leder etterforskningen etter bombetrusselen mot skolen i Tromsdalen. Foto: Ronald Johansen
Evakuert: Politiet evakuerte umiddelbart den videregående skolen og stengte av området rundt. Foto: Tom Benjaminsen