GRØNNÅSEN: I 2016 kan Lærerskolen i Tromsø feire 190-årsdagen. Fredag ble dette feiret med kake og tale, både på selve skolen og på utdanningsmessa i Tromsøhallen.

– Egentlig er det jo ti år for tidlig for å feire, men jeg liker tanken. Vi viser hvor mye vi ha fått til, forteller Jarle Aarbakke, ordfører og tidligere rektor ved UiT.

Instituttleder Odd Arne Thunberg synes også det var på sin plass å feire bursdagsbarnet.

– Det er artig å feire det som kan feires. Interessen for lærerutdanningen er større enn på lenge, men den kan fortsatt øke, konstaterer han.

Fra Harstad til Mellomveien

Lærerskolens 190 år gamle historie begynte i Harstad i 1826, der den første offentlige skolen til utdanning av lærere ble opprettet. I 1848 ble skolen flyttet til Tromsø, mens den i 1952 fikk tilhold i sine lokaler i Mellomveien.

Snart er skolen igjen klar for flytting, denne gang til Breivika, noe instituttleder Odd Arne Thunberg ser fram til.

– Det blir veldig bra å kunne komme så nært den praktiske delen av yrket som mulig, noe vi gjør i Breivika. Hvis vi går i tog fra gammel til ny skole, slik de gjorde i 1952, skal jeg bære fanen, forteller han fornøyd.

Høyere karakterer

Prosjektleder for rekruttering Sara Wilsgaard sier det ikke bare er bursdagen de feirer, men også at utdanningen er i vinden.

– Det gjøres mye for at både antallet søkere økes og at kvaliteten blir bedre gjennom høyere karakterkrav. Dette merker jeg ute blant folk, som i større grad viser interesse for utdanningen. Så ønsker vi jo selvfølgelig at de kommer hit, til landets ledende lærerskole, konstaterer Wilsgaard.